HOĆE LI PASTI DOGOVOR

HOĆE LI ČOVJEK ZA KOJEG DO JUČER NITKO VAN SUSTAVA NIJE ČUO DOISTA SRUŠITI PLENKOVIĆEVU VLADU? 'Zašto je premijer toliko zapeo za njega'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Sastanak između predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka oko imenovanja voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu trebao bi se održati uskoro (Vrdoljak je na putu), međutim još uvijek nije jasno kako će se razriješiti sukob koji je nastao zbog činjenice da premijer na čelu ERS-a želi vidjeti državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića, dok HNS i ministrica Blaženka Divjak to ne žele pa i po cijenu izlaska iz Vlade. Moguće je da se pregovori nastave i za vikend.

Jučer se spekuliralo da je pronađen izlaz iz situacije na način da je Glunčiću iz Ureda premijera sugerirano da povuče svoju kandidaturu. To bi, smatraju neki, u ovoj situaciji bio najbezbolniji izlaz. Međutim, izvori iz Ministarstva obrazovanja bliski Glunčiću to su demantirali. Kažu da Glunčića premijer nije tražio da se povuče, niti bi Glunčić na to pristao.

Pitanje kriterija

Jer, kaže naš izvor, da se Glunčić sam sada povuče, to bi značilo da priznaje da je napravio nešto loše, a premijer bi ispao neozbiljan jer ga je prvo zvao da se javi na natječaj, a sada traži od njega da odstupi. Zanimljivo je i to što je i sam Glunčić, kažu nam izvori iz Banskih dvora, u srijedu rekao premijeru da ako je on problem, da u krajnjem slučaju PSP može izabrati nekog drugog i da on zbog toga neće raditi dramu.

- Ako ne ide, ne ide, a ipak je to posao koji se radi u međusobnoj suradnji s ministricom. No, problem je što je sama ministrica Divjak rušila bivši ERS i PSP zbog kriterija, a kada je sada Glunčić zadovoljio kriterije i imao najveći broj bodova, sada to ne odgovara njoj i HNS-u. Ministrica ide protiv onoga za što se sama zalagala. Također, nije fer da govore da Glunčić ne zadovoljava uvjete kad to nije točno jer inače ne bi ni mogao doći na intervju i dobiti 400 bodova - kaže naš sugovornik iz MZO-a, napominjući kako Glunčić nije član nijedne stranke te da nema nikakve veze s Hrastom, koji mu je samo naštetio dajući mu podršku.

Situacijom su iznimno nezadovoljni pojedini članovi premijerova Povjerenstva koji čak razmišljaju o ostavci. Nejasno im je zašto nema rasprave o drugim kandidatima, nego se forsira isključivo Glunčić, kojem su bodovi “napumpani” na intervjuu. Neslužbeno doznajemo da članovi Povjerenstva neće biti sazivani na novu sjednicu, nego da će ponovo glasati putem telefona.

Pitanje imenovanja voditelja ERS-a i dalje je uzrok trzavica u Vladi, a Matko Glunčić postao je čovjek zbog kojeg dolazi u pitanje daljnja suradnja HDZ-a i HNS-a, bude li premijer inzistirao na njegovu imenovanju. Nije jasno ni može li se problem riješiti tako lako jer obje strane tvrdoglavo inzistiraju na svom stavu - premijer smatra da je Glunčić zadovoljio sve uvjete i dobio najbolje ocjene, dok HNS i dalje ponavlja kako čovjek nema ni formalne uvjete za voditi ERS, javno se protivi reformi obrazovanja, a ministrici radi iza leđa.

Obje strane jučer su u neslužbenim razgovorima smirivale tenzije i govorile da će se dogovor sigurno postići.

Hoće li doista Matko Glunčić, čovjek za koga su do jučer rijetki izvan sustava obrazovanja uopće čuli, srušiti Plenkovićevu Vladu?

U HDZ-u su uvjereni da stabilnost Vlade nije ugrožena.

- Čeka nas ključni sastanak, očekujem da će pregovori biti teški, ali da će se to riješiti. Izbori u ovom trenutku nikome ne odgovaraju, pogotovo ne HNS-u - ističe jedan od naših sugovornika. Dodaje, međutim, da mu nije jasno zašto je premijer odjednom počeo inzistirati na imenovanju Glunčića za voditelja ERS-a.

- Svi znamo da je on već kompromitiran u javnosti, ne znam zašto se zbog njega zaoštravaju odnosi s HNS-om. Jedino ako iza toga Plenković nema neki drugi plan - rekao je jedan član HDZ-a. Kaže kako HDZ i HNS drže jedni druge u pat-poziciji.

- Doveli su se u poziciju da je teško očekivati da se povuče bilo Plenković, bilo Divjak nakon svega što su izjavili. Ne znam kako će to riješiti, možda će se na kraju raspisati novi natječaj - smatra naš sugovornik koji vjeruje da bi izlaz iz situacije bio da se Glunčić sam povuče.

Dodaje i da su odnosi između Plenkovića i Divjak loši od samog početka, što nam je potvrdilo više izvora iz Vlade.

- Između njih vlada netrpeljivost i veliko nepovjerenje. Premijer puno lakše surađuje s Predragom Štromarom - rekao je izvor iz Banskih dvora, dodajući kako je premijer, navodno, već prigovarao HNS-u zbog Divjak.

Iako je većina HDZ-ovaca uvjerena da će se situacija riješiti, neki ističu da ih ništa ne bi iznenadilo, pa ni prijevremeni izbori.

- Plenković je taj koji vodi Vladu i on je odgovoran. Ne može dopustiti da ga netko stalno ucjenjuje - smatra jedan HDZ-ovac.

Novi kandidat

I izvori iz HNS-a kažu kako smatraju da bi se situacija mogla riješiti do petka.

- Dojam je da je premijer spreman predložiti drugog kandidata umjesto Glunčića, a nama odgovara bilo tko drugi osim njega - kažu izvori iz HNS-a, dodajući da su u premijerovu krugu očito shvatili da nema smisla rušiti Vladu zbog Glunčića.

Također, napominju kako ni njima nije jasno zašto premijer želi Glunčića, kojeg podupire i Hrast, osim ako to ne predstavlja dogovor s Crkvom, koja je reterirala oko Istanbulske konvencije u zamjenu za utjecaj na obrazovnu reformu.

izlazio u susret No, s druge strane izvori iz Banskih dvora kažu kako to jedno s drugim nema veze i da premijer jednostavno želi kontrolirati procese oko obrazovne reforme.

- Riječ o različitim pristupima između premijera i ministrice. Njih dvoje su sami razgovarali satima pa se nisu uspjeli približiti rješenju uz sve moguće medijatore. Treba uzeti u obzir činjenicu da je Plenković premijer, ovo je njegova Vlada i već je par puta izlazio u susret ministrici i oko Dijane Vican i Jasminke Buljan Culej. Sada je odlučio reći da je dosta - kaže naš sugovornik blizak Plenkoviću.

Dodaje da premijer želi kontrolirati procese u obrazovanju koji mogu dovesti do ideoloških podjela i jednostavno ne može dopustiti da time upravlja netko drugi mimo njega.

Također, iz premijerova kruga demantiraju da su se prvotno dogovorili s HNS-om da se za voditeljicu ERS-a izabere Nevenka Maras, što tvrde neslužbeno u toj stranci.

Sada se problematizira i činjenica što je premijer osobno zvao Glunčića da se javi na natječaj, što je sam Glunčić potvrdio, a istodobno je on i Plenkovićev favorit. No, u premijerovu uredu kažu da to nije protuzakonito i da ga je samo potaknuo da se javi jer ima dobre šanse dobiti to mjesto.

Pristojna politika

Na svom Facebook profilu jučer se prvi put nakon izbivanja krize u Vladi oglasio i Ivan Vrdoljak, koji je poručio da je HNS prvi put u povijesti omogućio struci koju predvodi Blaženka Divjak da provede obrazovnu reformu, za što joj je politički okvir dao HNS.

- Zbog obrazovne reforme ušli smo u Vladu, zbog te smo odluke dobili i batine. I iako su naši birači i građani to razumjeli, izostanak reformi neće nam oprostiti. HNS neće odstupiti od borbe za bolje obrazovanje nikada i ni po koju cijenu - poručio je Vrdoljak. Odgovorio je i na pitanje je li koalicija stabilna:

- S partnerom u Vladi imali smo različita mišljenja oko Obiteljskog zakona pa smo pristojnom i argumentiranom politikom pronašli najbolje rješenje. Imali smo drugačije poglede i o Istanbulskoj konvenciji pa je pronađeno najbolje moguće rješenje. I zato sam optimističan da će i po pitanju obrazovanja doći do najboljeg mogućeg rješenja. Reforma obrazovanja nadomak je provedbe u školama! Činjenice demantiraju one koji tvrde suprotno - poručio je.

Zanimljivo je da je kriza s izborom trećega ERS-a mogla biti izbjegnuta da se slijedilo Strategiju obrazovanja na kojoj počiva reforma. U tom dokumentu koji je usvojio Sabor, naime, nigdje ne piše da ERS mora imati voditelja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:59