AFERA MEJLOVI

HOĆE LI DALIĆ MORATI NAPUSTITI VLADU: RASTE PRITISAK NA PLENKOVIĆA I u HDZ-u neki kažu da je ministrica pretežak teret: 'Ovo je zapravo nepodnošljivo'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Pozicija potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, nakon jučer objavljenih novih kompromitirajućih e-mailova, dobrano je uzdrmana, a sudeći prema razvoju događaja u četvrtak, vrlo je moguće da će morati napustiti Vladu. Sankcije traže gotovo svi koalicijski partneri HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali, a neki od njih zazivaju i hitnu istragu DORH-a.

- Nakon ovih mailova od jučer i danas, sasvim je jasno da je prijeko potreban hitan razgovor unutar vladajuće koalicije i sasvim je jasno da vladajuća koalicija ne može i ne treba nositi terete nečega što nisu niti trebaju biti njezini tereti - izjavio je jučer poslijepodne za Jutarnji list predsjednik SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac na pitanje treba li Martina Dalić nakon novih e-mailova otići iz Vlade. Dodaje kako očekuje razgovor ključnih koalicijskih partnera na kojem će SDSS reći da koalicija ne smije nositi teret koji joj ne pripada i koji joj ne smije pripadati.

- S druge strane, proces završetka nagodbe ne smije biti ugrožen time kako se i na koji način dolazilo do određenih zakonskih rješenja za izlazak iz krize. Ono što je pozitivno ne smije biti dalje kontaminirano onim što je negativno - kaže Pupovac.

I Furio Radin, kako nam je rekao, također traži hitan sastanak koalicije zbog novih okolnosti vezanih uz Martinu Dalić. Drugi koalicijski partner u Vladi, HSLS, još je oštriji, pa tako njihov predsjednik Darinko Kosor za Jutarnji kaže: “Očekujem da grupa Borg bude predmet hitne istrage DORH-a!” I u HNS-u u neslužbenim razgovorima komentiraju: “Ako su mailovi autentični, institucije moraju reagirati, a Martina Dalić se mora povući dok se sve ne istraži”. Nadalje, i neki u HDZ-u s kojima smo jučer razgovarali kažu da je Martina Dalić pretežak teret i za Vladu i za stranku.

Neugodna situacija

- Zapravo je teret nepodnošljiv. Cijeli HDZ i cijela Vlada taoci su jedne osobe i njezina ponašanja. Jedino ispravno rješenje bila bi njezina ostavka jer mislim da je premijer neće smijeniti - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

S druge strane, i u Vladi su svjesni da će teško moći dalje braniti poziciju Martine Dalić, pa nam je jedan izvor blizak premijeru još tog jutra poručio: “Velik je pritisak. Vidjet ćemo...” No, iz krugova bliskih premijeru dolazila je i poruka, prije negoli smo objavili vijest o negativnim reakcijama koalicijskih saveznika, da ta opcija nije bila na stolu.

Premijer Andrej Plenković tako se našao u jako neugodnoj situaciji jer je još jučer čvrsto stajao uz potpredsjednicu Vlade, a sada će je možda biti prisiljen smijeniti. Naravno, ako do toga dođe, to će se vjerojatno provesti tako da će Martina Dalić dati ostavku uz uobičajenu frazu da to ne radi zato što se smatra krivom ili odgovornom, nego “kako ne bi bila na teret Vladi ili HDZ-u”. Doduše, već smo se nagledali situacija u kojoj su aktualni partneri HDZ-a u Vladi mijenjali mišljenje nakon prvotne javne “halabuke” koju su dizali, ali ovo sada djeluje mnogo ozbiljnije.

Ako Martina Dalić doista bude smijenjena ili ako ponudi ostavku kako ne bi bila teret HDZ-u i Vladi, postavlja se i pitanje tko bi mogao biti novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Iako nitko u HDZ-u i Vladi za sada ne želi o tome razgovarati, kandidat bi mogao biti Tomislav Ćorić, aktualni ministar energetike, makroekonomist koji je lojalan premijeru.

Tko je zamjena?

No, kadrovska iznenađenja uvijek su moguća, pa koliko god bi za “osvježenje” rada Vlade bilo dobro da dođe netko izvan sadašnjeg postava izvršne i zakonodavne vlasti, toliko bi za kontinuitet i uhodanost rada Vlade bilo “loše” da dođe netko izvan sadašnjeg aktivnog kruga Plenkovićevih suradnika.

Sve se to dogodilo na dan kada je Index.hr objavio još jedan e-mail o tome da je Ante Ramljak, bivši izvanredni povjerenik, sa suradnicima, izabrao glavnog savjetnika Agrokora, tvrtku Alix Partners. Taj e-mail, kao i prethodno objavljeni, ima svoju dokumentarnu vrijednost i rasvjetljuje način donošenja odluka.

Naime, ističu u Indexu, nakon što je Ramljak izabran kao Vladin povjerenik u Agrokoru, grupa koja je radila na izradi zakona nastavila je komunicirati putem grupnog e-maila, ali bez potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Tu su grupu činili Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonći Korunić i Matko Maravić iz InterCapitala te predstavnik tvrtke Altera Marko Delić. “Grupa Borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!” napisao je Ramljak 16. travnja prošle godine, a radi pojašnjenja valja reći da je izraz “Borg” u prethodnim e-mailovima bio korišten kao oznaka za Ivicu Todorića.

Termin “Borg” preuzet je iz univerzuma “Star Treka”, a riječ je o skupini rasa pretvorenih u kibernetičke organizme koji funkcioniraju kao radilice unutar grupne svijesti nazvane Kolektiv ili Košnica. Borgovi koriste postupak asimilacije kako bi prisilno pridružili druge pojedince Kolektivu.

Prepiska

Nakon što su analizirali pristigle ponude za glavnog savjetnika, Delić je u jednom e-mailu napisao: “Općeniti je zaključak da tri ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo ‘tanke’ što se tiče vođenja procesa restrukturiranja.

Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir, iako su ostavili jako dobar dojam na sastanku u četvrtak.” Na ovom je mjestu potrebno podsjetiti na to da je kompanija AlixPartners odabrana za savjetnika za restrukturiranje Agrokora krajem travnja prošle godine, uz potvrdu Ministarstva gospodarstva.

Valja znati da su pojedini stručnjaci koji su sudjelovali u nekim od prepisaka o izboru važnih savjetnika naknadno i sami osvanuli kao plaćeni savjetnici. Konkretno, Jutarnji list je pisao o tome da je Tomislav Matić iz Texo Managementa dobio posao za izabrani Alix Partners koji mu je donosio gotovo 250.000 kuna tjedno.

To je bio povod za smjenu Ante Ramljaka, a sada se vidi da je hipotetički moguće da je Matić imao utjecaj na izbor savjetnika od kojeg je dobio posao.

Milorad Pupovac jučer je za N1 televiziju rekao je da će sastanak s premijerom biti održan danas.

- Kao i dobar dio drugih koalicijskih partnera, SDSS smatra da je neophodan hitan razgovor vladajuće koalicije povodom mailova koji su izašli u proteklih nekoliko dana, a koji pokazuju ili iznose neke činjenice o kojima je neophodno da se u vladajućoj koaliciji povede rasprava’, istaknuo je Pupovac.

Premijer: 'Sve će biti dobro'

ZAGREB - Sastat ćemo se s partnerima, sve će biti dobro, rekao je premijer Andrej Plenković jutros dolazeći na međunarodnu konferenciju "Uloga zakona i sudova u mijenjanju Europske unije", koja se održava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Sastanak vladajuće koalicije bit će održan danas u 11 sati u Banskim dvorima, neslužbeno doznaje N1.

Podsjetimo, sastanak bi se, kako je jučer rekao predsjednik SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac, trebao održati danas.

- Nakon ovih mailova od jučer i danas, sasvim je jasno da je prijeko potreban hitan razgovor unutar vladajuće koalicije i sasvim je jasno da vladajuća koalicija ne može i ne treba nositi terete nečega što nisu niti trebaju biti njezini tereti, poručio je jučer Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:00