NOĆ U REMETINCU

HOĆE LI TODORIĆ DANAS BITI ISPITAN? Odvjetnik Olujić: 'To se mora odraditi u kratkom roku, ali postoji velika šansa da se brani sa slobode'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX, Barbara Ban / Jutarnji list

Bivši čelni čovjek koncerna Agrokor Ivica Todorić, nakon noći iza rešetaka u zagrebačkom Remetincu, koji je u srijedu izručen Hrvatskoj, očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Može se očekivati da će Todorić ubrzo biti prvi put ispitan kako bi iznio obranu za optužbe koje mu je tužiteljstvo stavilo na teret. Todorić će biti odveden na ispitivanje u Selsku ulicu, ukoliko ostane u istražnom zatvoru, a ako bude pušten, onda će ga saslušavati u Savskoj. Hoće li Todorić i ostati u Remetincu drugo je pitanje.

Odvjetnik Fran Olujić za Mediaservis je jutros izjavio kako ne zna se hoće li Ivica Todorić danas biti ispitan.

- To se mora odraditi u kratkom roku, ali postoji velika šansa da se brani sa slobode. Ako dođe do sudskog procesa on će sigurno trajati godinama, rekao je Olujić.

Prije više od godinu dana istražni sudac odredio mu je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na točno određenih 17 svjedoka te je Todorić trenutno pritvoren isključivo zbog toga.

Stupanjem Todorića u Remetinec aktivira se njegova žalba protiv pritvora koja je podnesena još u listopadu prošle godine, a koju hrvatski sud dosad nije razmatrao jer Todorić nije konzumirao pritvor.

Ta žalba podnesena je protiv rješenja kojim je Todoriću pritvor određen zbog spomenutih 17 svjedoka, međutim ona je danas zapravo potpuno zastarjela. Naime, tužiteljstvo je u međuvremenu ispitalo 16 od 17 spomenutih svjedoka, a do posljednjega ne može doći jer on živi u Nizozemskoj i tamošnji je državljanin, pa je žalba u odnosu na svih 17 svjedoka potpuno bespredmetna.

Sud Todorića može teoretski pritvoriti i dok se ne ispita taj jedan svjedok, no pitanje je bi li to bila povreda njegovih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24