PRIJEDLOG EUROPSKE KOMISIJE

HOĆEMO LI USKORO IMATI NOVE OSOBNE ISKAZNICE? Stare bi prestale važiti u roku od 5 godina, a nove bi morale imati nekoliko sasvim novih karakteristika

 Paun Paunović / CROPIX

Nove europske osobne iskaznice morat će imati digitalnu fotografiju otisaka prstiju vlasnika čime će se pokušati doskočiti krivotvorenjima kojima najčešće pribjegavaju kriminalci i ekstremisti, predložila je Europska komisija, piše Reuters.

Ovakav prijedlog zasigurno će izazvati buru u zemljama poput Njemačke koja vodi puno računa o zaštiti privatnosti svojih građana, navodi agencija.

Iz Europske komisije su pojasnili da članice EU neće obavezno morati imati takve osobne iskaznice, no one koje se odluče za njih, morat će na njih staviti dva oblika biometrijskih podataka: sliku osobe i dva otiska prsta.

Osobne iskaznice koje, u zemljama članicama koje prihvate novost, ne budu zadovoljavale ovakve propise, postat će nevažeće u roku od pet godina, a one koje se ne mogu strojno čitati u roku od dvije godine. Nove iskaznice se neće izdavati na period duži od 10 godina.

EK procjenjuje da u Europskoj uniji oko 80 milijuna osoba ima osobne iskaznice koje se ne mogu strojno čitati. Sve članice EU, osim Velike Britanije, Irske i Danske, izdaju osobne iskaznice iako su u nekim zemljama poput Austrije i Švedske one neobavezne.

Jan Philipp Albrecht iz njemačke Stranke zelenih kaže da nove osobne iskaznice neće pridonijeti sigurnosti EU već će samo narušiti ljudska prava.

'Čak se i otisci prstiju mogu krivotvoriti, a teroristi i njihovi pristaše posjeduju oružje i novac za koje ionako nisu morali pokazati osobnu iskaznicu', kaže Albrecht.

Podsjetimo, Europska unija je 2009. zatražila od svojih članica da građanima izdaju putovnice s biometrijskim podacima, iako mnoge zemlje do danas to još nisu učinile.

Što se osobnih iskaznica tiče, one se razlikuju od zemlje do zemlje. Tako, na primjer, u Belgiji na osobnim iskaznicama imaju biometrijske podatke, ali ne i otiske prstiju, građani u Njemačkoj mogu odabrati žele li ili ne otiske prstiju na osobnoj, a u Španjolskoj sve osobne iskaznice uključuju i otiske prstiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04