PONOVLJENO SUĐENJE

HORVATINČIĆ OD OBITELJI STRADALIH TALIJANA TRAŽI 250.000 EURA ZA OŠTEĆENU JAHTU Poduzetnik podnio odštetni zahtjev

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

U utorak, drugog dana suđenja u ponovljenom postupku na Općinskom sudu u Šibeniku, iskaz je dao zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, kojeg optužnica tereti da je skrivio pomorsku nesreću 16. kolovoza 2011. godine u kojoj su na svojoj jedrilici poginuli talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella.

Iscrpno iznoseći svoju obranu Horvatinčić je, među ostalim, kazao da je njegov gliser išao brzinom od 25 milja, te da je pri toj punoj brzini prebacio kormilarenje na autopilota, ali je dodao kako je ostao sjediti na mjestu uz kormilo.

- S komandnog mjesta najprije sam s oko tri kilometra udaljenosti spazio jedrilicu koja je plovila prema meni. Kada se primakla na oko 300 metara namjeravao sam okrenuti taster autopilota za 20 stupnjeva u lijevo i na taj način zaobići jedrilicu. Međutim, u tom trenutku doživio sam blackout koji je potrajalo nekoliko trenutaka dok me nije prodrmala moja zaručnica Ana koja je vikala "Tomo, Tomo!". Kada sam se prenuo, sjedio sam i držao se za ploču komande, a onda je uslijedio udarac. Okrenuo sam se iza sebe vidio havariju i nisam mogao vjerovati da je to jedrilica – kazao je Horvatinčić te dodao kako je želio spašavati unesrećene na jedrilici, ali mu je čovjek s gumenjaka koji se na mjestu ubrzo zatekao rekao da su već mrtvi.

Sutkinja Maja Šupe podsjetila je Horvatinčića na njegovo priopćenje za medije nakon nesreće u kojem je navedeno da je kvar na autopilotu uzrok sudara dvaju brodova.

- Ja nisam diktirao članu Uprave moje tvrtke Vujagiću tekst za medije, već je on samoinicijativno napisao priopćenje. Ne isključujem mogućnost da sam mom prijatelju Neviju, kojeg sam prvog zvao nakon nesreće rekao da je možda bio problem u upravljačkom mehanizmu, ali ne sjećam se da sam Vujagiću decidirano izjavio da je uzrok kvar autopilota – odgovorio je Horvatinčić.

Horvatinčić je tijekom iskaza još jednom izrazio sućut obitelji poginulih talijanskih supružnika.

- U više navrata pokušao sam se s obitelji stradalih dogovoriti o materijalnoj odšteti. Dao sam ponudu, ali s druge strane nije bilo želje za dogovorom, a ja sam na to i dalje spreman. S kojim god ishodom završi ovo suđenje, poginuli talijanski državljani bit će stalno u mojim mislima do kraja života i uvijek ću posjećivati njihov grob – rekao je Horvatinčić.

Inače, na početku suđenja rješenjem predsjednice Općinskog suda u Šibeniku odbijen je zahtjev državne odvjetnice Irene Senečić za izuzećem sutkinje Maje Šupe, predsjednice sudskog vijeća, a nakon što je ona u ponedjeljak odbila da iskaz dadu novi vještaci. Naime, državna odvjetnica nadvještaćenje i iskaz vještaka Ante Zaninovića ocijenila je kontradiktornim i pristranim te izrazila sumnju u pristranost suda zbog odbijanja izvođenja dokaznih postupaka tužiteljstva.

Novo ročište zakazano je za 16. studenog, kada će završnu riječ imati Državno odvjetništvo.

Inače, nakon što je Horvatinčić opisao kako se onesvijestio za kormilom uoči udara, Ognjen Frangeš, odvjetnik obitelji Salpietro, upitao je optuženog poduzetnika je li upoznat s procesom na trrgovačkom sudu u Splitu kojim Horvatinčićeva tvrtka od obitelji stradalih nautičara potražuje 250.000 eura odštete. Riječ je o tvrtki Santa Marina, na koju je bila registrirana jahta kojom je Horvatinčić udario u talijansku jedrilicu. Horvatinčić se ne sjeća odštetnog zahtjeva prema Talijanima i tvrdi kako svaki dan potpisuje puno dokumentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:36