SLOBODA GOVORA

HRT PROTIV HND-a 'Dužni smo podići tužbe zato što su neistinito tvrdili da na HRT-u postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji'

Zgrada HRT-a na Prisavlju
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija oglasila se u srijedu priopćenjem kojim "želi naglasiti da HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja", a povodom medijskih reakcija na nedavnu konferenciju za tisak u HND-u.

No, HRT pritom u priopćenju napominje: "Dužni smo poduzeti pravne radnje kako bi zaštitili čast i ugled HRT-a i vrijednih novinara koji na HRT-u rade, a zbog neistinitih navoda da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i izražavanja misli novinara (cenzura), što po hrvatskim pozitivnim propisima predstavlja kazneno djelo."

Hrvatska radiotelevizija (HRT) tako "sa žaljenjem konstatira da je HRT bio dužan podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda HRT-a, te privatnu tužbu zbog kaznenog djela klevete - zato što su neistinito tvrdili da kod HRT-a postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji, kao i tužbu za povrat prijenosnog računla i ostale povjerene opreme za rad."

Također, HRT u priopćenju navodi da Medijska organizacija jugoistočne Europe (South East Europe Media Organisation (SEEMO)) u svome izvješću iz siječnja 2018. o novinarskim slobodama u RH (a u sklopu misije čiju pripremu i provedbu je podržalo i Hrvatsko novinarsko društvo), u dijelu izvješća koji se odnosi na HRT, ne pronalazi da bi na HRT-u bile povrijeđene novinarske slobode - te upravo suprotno, utvrđuje pozitivne pomake u odnosu na ranija izvješća. Usto, navodi se u priopćenju HRT-a, izvješće utvrđuje i da je financijska situacija i održivost financiranja osigurana, te da je stabilizirana uprava i programsko vodstvo (urednici) HRT-a.

HRT naglašava da je "smanjio preneseni gubitak, stabilnim poslovanjem vratio povjerenje banaka, te značajno smanjio kamatne stope, smanjio troškove vanjskih suradnika, dokinuo agencijski rad i povećao efikasnost rada stalno zaposlenih djelatnika".

Također, Hrvatska radiotelevizija navodi kako "vodi računa o svojim kadrovima, predvodnik je u stvaranju i izobrazbi kvalitetnih novinarskih kadrova, a u tijeku je i zapošljavanje 20 novih novinara". No, nadodaju, HRT nije u mogućnosti utjecati na "odnos ponude i potražnje na tržištu rada, koje je rezultat rasta broja medijskih kuća".

Prema PSM barometru za 2018. EBU-a (Europske unije javnih radiotelevizija), HRT je po gledanosti u grupi najgledanijih javnih televizija u Europi, a što je izniman uspjeh s obzirom na vrlo respektabilnu konkurenciju javnih televizija u EU, zaključuje se u priopćenju HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22