CRNI TRENDOVI

HRVATI I NARKOTICI Znate li u kojoj našoj županiji ima najviše ovisnika?

Zbog zloporabe droga lani je evidentirano 1599 djece i mlađih punoljetnika, a njih 16 završilo je na odvikavanju. Novi hit su opasni “osvježivači zraka”
 Srećko Niketić/CROPIX

Najčešća droga koju Hrvati koriste je kanabis, najviše ovisnika je u Zadarskoj županiji, muškarci se bitno više drogiraju nego žene, a najviše ovisnika liječi se u dobi od 35 do 39 godina.

Ovo su samo neki podaci Izvješća o provedbi nacionalne strategije akcijskog plana za suzbijanje droga za 2017. godinu, koji su predstavljeni jučer u Vladi. Kada je riječ o drogama pojedinačno, podaci govore kako je 925 osoba bilo na liječenju ovisnosti o kanabisu, što je za 13 posto više nego lani.

Uspon kokaina

Također, 234 osobe su na liječenje otišle zbog odluke suda ili pod prisilom policije. S druge strane, kao osnovni problem i razlog odlaska na liječenje 269 osoba je navelo kokain. Ipak, najviše problema i liječenja je od heroina te oni čine više od 90 posto ukupno liječenih ovisnika. Zabrinjavajuće je i to što se heroin najviše koristi među mlađom populacijom, od 20 do 25 godina.

Podaci o smrtnim ishodima povezani s ovisnošću još nisu prikupljeni, ali što se tiče broja zaraženih HIV-om, može se reći da je stabilan, odnosno da bilježi lagani pad.

Najveći broj ovisnika registriran je u Zadarskoj županiji, u stopu slijedi Istarska, zatim Šibensko-kninska te Dubrovačko-neretvanska, dok su ostale županije imale stope niže od ukupnog hrvatskog prosjeka. Zabrinjavajuća je i stopa recidivizma, tako da se njih čak 73 posto vraća starim navikama.

Droga i vožnja

Kada je riječ o maloljetnicima i mlađim punoljetnicima, u centrima za socijalnu skrb evidentirano je 1599 djece koja su koristila droge. Njih 16 završilo je na odvikavanju. Tijekom kontrola na cesti, od 1044 testirana vozača, njih 17 posto je “palo”. Među novim trendovima nalaze se legalni proizvodi koji oponašaju učinak klasičnih droga.

Stoga je među mladima postalo popularno u smart shopovima ili drugim trgovinama kupovati proizvode za osvježavanje prostora, koji mahom sadrže lažne i nepotpune deklaracije. Inače, na suzbijanje zloporabe droga, država i lokalne samouprave lani su utrošile više od 118 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:54