U PET GODINA BRUXELLES ĆE ZAPOSLITI 249 HRVATA

Hrvati na poslu iz snova u Europskoj Uniji: Početna plaća? Čak 4000 eura!

Plan Komisije: Prvo će uzeti prevoditelje, a potom i stručnjake iz raznih područja

Vjerojatno time neće riješiti pitanje velike nezaposlenosti u Hrvatskoj, ali Europska se komisija raduje tome što će zaposliti kao službenike 249 uspješnih kandidata iz Hrvatske.

Odluka o tome donosi se danas pisanom procedurom, a spomenutu brojku kao ciljanu za zapošljavanje u Europskoj Komisiji jučer je u Bruxellesu obznanio podpredsjednik Europske Komisije Maroš Šefčovič koji je zadužen za administraciju i međuinstitucionalne odnose.

Nema kvota

- Veselimo se dolasku Hrvata i nadamo se da ćemo privući najbolje kandidate za rad u Europskoj Komisiji, rekao je Šefčovič. Dodao da je cilj da se od sljedeće godine do 2018. u ovom izvršnom tijelu Europske Unije zaposli toliki broj kandidata iz Hrvatske.

Najprije će, kako je rekao, biti zaposlene osobe vezane uz jezične vještine, a zatim i stručnjaci iz raznih područja. Od spomenute brojke njih 100 će biti na razini asistenata, 132 na razini administratora te 13 menadžera koji će biti zaposleni na takozvanoj prosječnoj menadžerskoj razini. Hrvatska će u EK imati i svog povjerenika dok će Komisija zaposliti i tri direktora ijednog generalnog direktora.

Povjerenik Šefčovič je rekao da Europska Komisija ne radi po kvotama, ali pokušava ostvariti neku vrstu zemljopisne ravnoteže i što bolje zastupljenosti država članica.

Traže stalan posao

Brojka od 249 zaposlenih je cilj samo za Europsku Komisiju dok će i druge EU institucije zapošljavati hrvatske državljane nakon ulaska u EU. Iako te institucije, poput Vijeća, Parlamenta, Europskog suda i drugih nisu još obznanile ciljeve, Šefčovič je, usporedivši s primjerom njegove Slovačke, procjenio da će ukupno oko 400 Hrvata dobiti posao u EU institucijama u Bruxellesu, Luksembrugu i drugdje gdje EU ima svoje institucije, agencije ili predstavništva.

Već je u tijeku natječaj za prevoditelje i pravne lingviste koji će biti među prvima koji će dobiti stalni posao. U EU institucijama već radi određen broj Hrvata, uglavnom prevoditelja ali i nekih u administraciji. Uglavnom govore da im je rad u Europskoj Komisiji izuzetno zanimljiv te se misle prijaviti i na natječaj za stalno zapošlenje.

Pozitivna radna okolina

Plaća im je, tvrde, bila najmanji motiv. Anita Polić, koja radi kao prevoditeljica, kaže da joj najviše odgovara radna okolina, spremnost na timski rad i to što radi ono što je i studirala. Plaće za posao u EU institucijama kreću se od oko 2000 eura mjesečno do 16000 za direktore. Međutim neki prosjek je negdje oko 4000 eura. Zato iz država gdje su manje plaće često ima puno kandidata dok, kako je rekao i povjerenik Šefčovič, imaju probleme privući dobre kandidate iz država s viskom plaćama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:52