OŠTAR SUKOB MINISTARSTVA OBRANE I FINSKE TVRTKE

'HRVATI, NE SMIJETE PRODATI 65OKLOPNJAKA EMIRATIMA!' Patria zaustavila posao od 150 milijuna eura

Nakon demonstracije vozila na vojnom poligonu arapski gosti iz Hrvatske su otišli jako zadovoljni
 Danijel Soldo / CROPIX

Ministarstvo obrane i

došli su u oštar sukob nakon što su predstavnici finske tvrtke posumnjali da Ministarstvo obrane bez njihova znanja želi prodati 60-ak oklopnih vozila AMV 8x8 koji su napravljeni za Hrvatsku vojsku Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saznaje Jutarnji list.

Vrijednost tih vozila je 150 milijuna eura. Prije nekoliko mjeseci delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata bila je u posjetu MORH-u kako bi razgovarali o oklopnom vozilu.

Zadovoljni Arapi

Na vojnom poligonu napravljena je demonstracija vozila i arapski gosti iz Hrvatske su otišli jako zadovoljni. Taj posjet i i prezentacija alarmirali su vodeće ljude u finskoj tvrtki koji su smatrali da se MORH ponaša nekorektno te da pokušavaju prodati isti tip vozila na tržište na kojem se Patria već dvije godine bori da dobije natječaj za prodaju 700 oklopnih vozila.

Kako doznajemo, Patria je uputila i vrlo oštro pismo u MORH u kojem se navodi da je takvo ponašanje nedopustivo. U vojnim krugovima proteklih tjedana ova priča je eskalirala te se moglo čuti kako je na nedavnoj vojnoj izložbi IDEX u Abu Dhabiju tvrtka Đuro Đaković, koja proizvodi ova vozila za MORH, trebala s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata sklopiti ugovor o prodaji 65 vozila, ali je to Patria zabranila. I u Patriji i Đakoviću oštro demantiraju te navode. No, u sužbenom odgovoru finske tvrtke Jutarnjem listu potvrđuje se kako je postojala namjera prodaje hrvatskih vozila u tu zemlju.

Novac za Obalnu stražu

“Koliko je Patriji poznato, postojala je komunikacija između poslovnog subjekta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je zatražio orijentacijsku ponudu od hrvatskoga poslovnog subjekta, s kojim Patria uopće nema ugovorni odnos. U ovoj komunikaciji, a Patria je s njome bila tek naknadno upoznata, nije uzeto u obzir da se hrvatska oklopna vozila značajno razlikuju u odnosu na stvarne potrebe kupca iz UAE. Modifikacija hrvatskih vozila imala bi za posljedicu troškove neusporedivo veće od troškova proizvodnje potpuno novih vozila, izgrađenih u skladu s potrebama i zahtjevima Ujedinjenih Arapskih Emirata”. Neslužbeno, spomenuti poslovni subjekt je upravo MORH, a finska tvrtka taj potez smatra nelegalnom konkurencijom u trenutku dok se bori za natječaj vrijedan oko 900 milijuna eura.

Reakcija trvrtke Patria očito je ponukana i prijašnjim izjavama ministra obrane Ante Kotromanovića koji je rekao kako bi MORH želio prodati 40 do 50 vozila koja su naručena za Hrvatsku vojsku, a nisu im potrebna te bi se novac usmjerio na gradnju brodova za Obalnu stražu. Te izjave ministra obrane danas su u kontradikciji sa službenim odgovorom Ministarstva obrane Jutarnjem listu u kojem se tvrdi da “MORH ne planira prodaju niti jednog od naručenih126 vozila, s obzirom na to da su isti potrebni Oružanim snagama”.

Novac za Obalnu stražu

Sukob na relaciji Patria - Ministarstvo obrane dolazi u trenutku kada je u Đuri Đakoviću završena proizvodnja svih 126 borbenih oklopnih vozila AMV 8x8 za potrebe Oružanih snaga i u tijeku je njihova primopredaja. Tvrtka u Slavonskom Brodu sada je u problemu jer u međuvremenu nije potpisan niti jedan ugovor o proizvodnji i prodaji vozila nekoj trećoj zemlji. Prema našim saznanjima, iz Đure Đakovića je čak MORH-u predloženo da naruči još 20 vozila kako bi se održala proizvodnja do sklapanja novog posla, no to je propalo. Na izravno pitanje znači li to da će tvrtka morati zatvoriti proizvodnu liniju oklopnih vozila i raskinuti ugovore s kooperantima u Đuri Đakoviću, tvrde da sve ovisi o budućim ugovorima. “U tijeku su intezivne aktivnosti od kojih u bliskoj budućnosti vidimo priliku za uspješan izvoz na treća tržišta pa nema govora o zatvaranju proizvodnih linija”.

Posao s Poljacima

No konkretnih poslova i dalje nema. Jedan od tih mogućih poslova su i Ujedinjeni Arapaski Emirati. U Slavonskom Brodu se svakako nadaju da bi mogli dobiti dio proizvodnje vozila ako Patria pobijedi na natječaju, a u skladu s dosadašnjim sporazumima o nastupu na trećim tržištima koje imaju dvije tvrtke. No, tome se istom nadaju i u tvornici u Poljskoj koja također proizvodi vozilo AMV 8x8. Ako Patria zaista dobije natječaj u Emiratima, pitanje je kome će dati dio proizvodnje. U tom kontekstu nije nebitna činjenica da poljsko ministarstvo obrane naručuje dodatnih 200 vozila pa nije nerealno da Patria zauzvrat s Poljacima krene u proizvodnju za Emirate.

Vojna tajna koliko smo platili i koliko dugujemo

Ministarstvo obrane potpislao je dva ugovora s Patrijom o nabavi 126 oklopnih vozila AMV 8x8. Prvi ugovor za 84 vozila vrijedan je 112 milijuna eura, a drugi ugovor za 42 vozila težak je 68 milijuna eura. S norveškom tvrtkom Kongsberg sklopljen je ugovor o kupnji 56 vatrenih stanica 12,7 mm za osnovno naoružanje vozila. Sklopljeno je i nekoliko dodatnih ugovora za opremanje vozila, ali s kime i koliko su ti ugovori vrijedni MORH je proglasio klasificiranim podacima, odnosno vojnom tajnom. Iako je riječ o proračunskim sredstvima, vojnom tajnom proglašen je i podatak koliko je MORH do sada platio Patriji za oklopna vozila i koliko još novca mora platiti. Tako da u konačnici porezni obveznici ne mogu znati koliko će platiti 126 oklopnih vozila jer je to eto - vojna tajna.

U MORH-u su ove godine namjeravali raspisati natječaj za još 58 vatrenih stanica 12,7 mm i za 8 vatrenih stanica od 30 mm, no od toga se odustaje zbog nedostatka novca. S obzirom na takvo stanje, u vojsci se već može čuti kako će vojska zapravo imati jako dobre i jako skupe - taksije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:28