KARDINALOVA ULOGA

HRVATSKA IMENOVALA SVOJE ČLANOVE U MJEŠOVITOJ PAPINOJ KOMISIJI Svetost Alojzija Stepinca brane povjesničari, dva biskupa i Bozanić

Osim hrvatskih i srpskih predstavnika, i Vatikan će imenovati članove u komisiju
 Bruno Konjević / EPH

Kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić te povjesničari Jure Krišto i Mario Jareb bit će hrvatski predstavnici u mješovitom radnom tijelu koje je zbog blaženog Alojzija Stepinca osnovala Sveta Stolica.

Osim hrvatskih predstavnika, u mješovitom radnom tijelu su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, a u njemu će sjediti i neki stručnjaci koje će imenovati Vatikan.

Kako smo već pisali, zadatak je ove zajedničke komisije Katoličke crkve i SPC-a razmotriti ulogu blaženog Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata.

Jutarnji list još je jučer objavio kako su članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, u četvrtak otputovali u Vatikan kako bi se susreli s papom Franjom. Najvažniji dio sastanka bio je razgovor o kanonizaciji blaženog Stepinca te o radu mješovitog radnog tijela i izboru hrvatskih predstavnika u tom tijelu.

Puna istina

Odabir je, moglo bi se reći, poprilično očekivan. Kardinal Josip Bozanić je nadbiskup zagrebački, kao što je to bio i blaženi Stepinac, a imenovanjem najjačeg biskupa Crkve u Hrvata u tu komisiju, naši biskupi žele pokazati koliko im je stalo da punu istinu o Stepincu upozna i SPC. Očekivan je izbor biskupa požeškog Antuna Škvorčevića. Da je on gotovo siguran izbor, pisali smo prije nekoliko tjedana, prvenstveno zbog činjenice da pod njegovu nadležnost spada i Jasenovac. Osim toga, Škvorčević njeguje iznimno dobre odnose sa slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, koji je član SPC-ove delegacije u Komisiji. Osim Ćulibrka, tu su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebački Porfirije, episkop bački Irinej te Darko Tanasković, bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu.

Ne iznenađuje ni izbor povjesničara Jareba i Krište s Hrvatskog instituta za povijest koji su nedavno sudjelovali i na znanstvenom simpoziju “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća”. Jareb je tada održao predavanje o Stepinčevu odnosu prema NDH, dok se Krišto bavio državnim programom pokrštavanja i reakcijama Stepinca. Budući da SPC upravo ove dvije teme najviše potencira u svom protivljenju Stepinčevoj kanonizaciji, jasno je zbog čega su odabrani upravo ovi povjesničari.

Biskup Ratko Perić javnosti je najviše poznat po stavu da se u Međugorju, kako su ranije tvrdile vatikanske komisije, ne može utvrditi da se u tom slučaju radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama.

Radni susreti

Članovi Stalnoga vijeća imali su odvojene radne susrete s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i s predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom Kurtom Kochom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48