DISKRIMINACIJA

HRVATSKA ODBILA BORAVAK LEZBIJKI IZ BIH KOJA SE HTJELA DOSELITI DJEVOJCI Europski sud: Sad joj platite 10.000 eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.02.2016. u 14:29

Damjan Tadić/CROPIX

STRASBOURG - Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji.

ESLJP-u se obratila državljanka Bosne i Hercegovine Danka Pajić (42) kojoj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji jer se željela pridružiti svojoj partnerici koja živi u Hrvatskoj. Policija je tvrdila da njezinim zahtjevom nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o strancima. Odbijena je i njezina kasnija žalba Ministarstvu unutarnjih poslova, a isti je ishod bio na Upravnom sudu u Zagrebu. Na koncu joj je odbijena i ustavna tužba.

Pajić je potom podnijela tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći da diskriminirana na temelju seksualne orijentacije. Suci ESLJP-a dali su joj za pravo i presudili da prekršeni članci 14. (zabrana diskriminacije) i 8. (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života) Konvencije o ljudskim pravima. Hrvatska po presudi Danki Pajić mora isplatiti 10 tisuća eura odštete. Hrvatska mora platiti i 5690 eura sudskih troškova.

ESLJP u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućuje traženje dozvole boravka zbog obiteljskog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prešutno isključuje homoseksualne parove iz primjene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na temelju njihove seksualne orijentacije.

Izdvajamo