BRUXELLES

HRVATSKA POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE Šuica: 'Konferencija o budućnosti Europe počinje na Dan Europe'

Ne bih se prihvatila ovoga posla da ne vjerujem u rezultat, odgovorila je na opaske da je bilo konferencija koje nisu dale rezultata
 AFP

Na 70. godišnjicu Schumanove deklaracije i 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata počet će Konferencija o budućnosti Europe, koja bi trebala trajati oko dvije godine. Objavila je to potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica pošto je dokument EK usvojen na kolegiju povjerenika.

Šuica je rekla da će to biti proces u kojem će Europska komisija više slušati nego govoriti i da će na kraju glavnu riječ u svemu imati samo građani EU.

Rekla je kako bi taj proces trebao biti novi javni forum za otvorenu, uključivu i strukturiranu raspravu kako bi građani mogli izraziti svoje viđenje budućeg uređenja EU.

Kako početak Konferencije koincidira s hrvatskim rotirajućim predsjedanjem Vijećem EU, početni događaj mogao bi biti u Dubrovniku, stoji u dokumentu Komisije.

U međuvremenu bi i Vijeće EU trebalo pripremiti poziciju kako bi zajedno djelovale sve tri ključne institucije EU, a to je upravo zadaća Hrvatske kao predsjedavajuće. Europski parlament je to učinio Rezolucijom usvojenom prije tjedan dana.

Neki su ovaj prijedlog EK ocijenili “preblagim” i “nedovoljno ambicioznim”. Zamjeraju što ne spominje i izmjene ugovora EU. No Šuica je na konferenciji za novinare rekla da EK ne isključuje izmjene postojećih ugovora, ako to budu željeli građani, niti mogućnost prelaska na glasanje kvalificiranom većinom u Vijeću. Međutim, smatra Šuica, EK nije željela prejudicirati ishod.

- Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena je prigoda da razmijenimo mišljenja s građanima, da ih slušamo, angažiramo, odgovorimo i objašnjavamo. Pojačat ćemo povjerenje između institucija EU i građana kojima služimo. Ovo je prigoda da pokažemo ljudima da se njihov glas sluša u Europi - rekla je Šuica.

“Najvažniji cilj Konferencije o budućnosti Europe jest potaknuti i olakšati europskim građanima da sudjeluju u demokratskom procesu i izvan europskih izbora. Konferencija ne bi trebala zamijeniti predstavničku demokraciju, nego služiti kao njena dopuna koja bi je trebala ojačati”, stoji u prijedlogu Komisije.

Šuica je rekla da vjeruje u uspjeh jer ne bi se prihvatila ovog posla da ne vjeruje.

- Ako ne može pokazati rezultate, bolje je da Konferencija i ne počne - rekla je. Tako je odgovorila na opaske da su i prije bile konferencije i konvencije o budućnosti Europe koje nisu dale konkretne rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40