VOJNI MARŠ

HRVATSKI ODGOVOR NA SRPSKI MIMOHOD Grandiozna parada HV-a u čast 20. obljetnice Oluje

Jedina nedoumica je mjesto održavanja parade: Jarun je premalen i parada će se vjerojatno održati negdje u Dalmaciji
 Vlado Kos/CROPIX

Dan nakon spektakularne vojne parade na kojoj je u Beogradu ugošćen ruski predsjednik Vladimir Putin, iz hrvatskog Ministarstva obrane procurila je informacija kako će sličnu, a možda i veću, paradu organizirati već iduće godine, na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja.

Okrugla obljetnica

U MORH-u već duže vrijeme razmišljaju kako dostojno proslaviti okruglu obljetnicu najveće hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Velika vojna parada zasad se čini najizglednijom. U njoj bi, prema sadašnjim planovima, sudjelovali svi rodovi i sve institucije Oružanih snaga, od pješadije, artiljerije, inženjerije, helikopterskih eskadrila, mornarice, zrakoplovstva do specijalnih postrojbi, padobranaca... Jedini problem koji još nije riješen jest lokacija održavanja parade. Posljednja veća vojna parada koju je Hrvatska organizirala održana je 30. svibnja 1995., na tadašnji Dan državnosti na Jarunu. Poznato je kako je upravo ta parada trebala pokazati snagu Hrvatske vojske uoči velikih oslobodilačkih akcija koje su kulminirale Olujom. Tada je predstavljen i netom kupljeni, no nikad plaćeni raketni sustav S 300, predmet brojnih kasnijih sudskih sporova. Psihološka akcija je uspjela, kao i sve iduće akcije kojima je izvojevana pobjeda u Domovinskom ratu. Mimohod oružanih snaga održan je i 1997., no tada u bitno drugačijim uvjetima. Jarun se, ipak, sada ne razmatra kao lokacija. Smatra se da je premalen i da ne bi mogao poslužiti za demonstraciju svih rodova vojske.

Knin nije izgledan

Zbog specifičnosti terena nije izgledan ni Knin, pa je vrlo vjerojatno da će se spektakl održati u nekom dalmatinskom središtu. Split se čini dobrim izborom zbog pomorske vojne baze, no to je trenutno samo spekulacija. Doznajemo kako organizatori imaju odriješene ruke kad su troškovi u pitanju: od našeg izvora u MORH-u doznajemo da se na proslavi neće štedjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:19