NA MEĐUNARODNI DAN NJIHOVE ZAŠTITE

HRVATSKI SABOR NAPOKON IZGLASAO NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA Ubijanje u skloništima odlazi u povijest, aktivisti slave: 'Dobrobit će osjetiti svi'

 Matea Petrović / CROPIX

Na sam Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, izglasan je dugoočekivani novi Zakon o njihovoj zaštiti. Zakon stupa na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama. Odluku Sabora s oduševljenjem su pozdravili brojni aktivisti za spas životinja diljem zemlje, a posebno aktivisti udruge Prijatelji životinja, koji su bili izrazito angažirani oko novog zakona.

Što je u njemu toliko važno? Cijeli je niz novosti: zakonom se, naime, zabranjuje ubijanje napuštenih životinja u skloništima nakon isteka 60 dana, seks sa životinjama, baš kao i držanje dupina te medvjeda u zatočeništvu, osim ako to nisu skloništa ili ZOO vrtovi.

Novi zakon tako zabranjuje i držanje bilo koje vrste divlje životinje u cirkusu, a domaće se mogu držati samo pod uvjetom da ne rade ništa neprirodno. Izvan zakona stavljeno je i namjerno gaženje životinja automobilima, trčanje životinja uz motorno vozilo u pokretu, pucanje u životinje, bacanje petardi, čupanje perja živoj peradi, korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume, osim ako to nije moguće bez njih. Važna je i odredba prema kojoj se za rasplod ne smiju koristiti životinje koje nisu spolno zrele, kao ni one koje nisu spremne za parenje ili su pak iscrpljene i ozlijeđene.

- Nakon godina rada i čekanja, veselimo se novom zakonu. Novosti su brojne i ako se odmah krene u njihovu provedbu, dobrobit će osjetiti svi; životinjama će biti bolje, lokalne zajednice dobit će veću uštedu, a građani, njih više od 90 posto, vidjet će očekivano poboljšanje zakonodavstva sukladno podizanju svijesti o nužnosti zaštite životinja - kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Vrlo je važna odredba vezana za skloništa za napuštene životinje - premda je stari Zakon već propisao da ih moraju osnovati jedinice lokalne samouprave, nije bila propisana kazna za neosnivanje. Ona sad postoji - i iznosi od 30 do 50 tisuća kuna. Rok za gradnju skloništa zadnji je dan sljedeće godine, a taj isti datum zadnji je dan do kojega lokalna zajednica mora provesti kontrolu mikročipiranih pasa.

Novi zakon također predviđa osnivanje jedinstvenog informacijskog centra na razini države. Ministar, veterinarski inspektor, ali i lokalna zajednica, mogu donijeti odluku obvezne kastracije na područjima gdje ima mnogo pasa.

Zabranjuje se trajno vezivanje pasa, a svaki će uzgajivač biti registriran, neovisno o tome ima li jednu kuju za rasplod ili tri, kao do sada. Pozitivna novost je i da se nakon korištenja u pokusima životinje prije usmrćivanja moraju ponuditi na udomljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:46