DAO OSTAVKU

Hrvoju Zovku zbog sukoba sa šeficom IMS-a Katarinom Perišom Čakarun prijeti izvanredni otkaz

Hrvoje Zovko
 CROPIX

Protiv Hrvoja Zovka, novinara i donedavnog izvršnog urednika HTV-a 4, uprava te kuće je, kako neslužbeno doznajemo, pokrenula proceduru izvanrednog otkaza, i to nakon prijave koju je protiv njega podnijela urednica Informativnog programa HTV-a Katarina Periša Čakarun. Povod je, doznajemo, bio verbalni okršaj između nje i Zovka do kojeg je došlo u četvrtak u njezinu uredu. Samo dan kasnije, u petak, Zovku je, tvrde izvori s Prisavlja, uprava poslala obavijest da je protiv njega pokrenut postupak izvanrednog otkaza te mu je ostavljen rok da se očituje o svađi s Perišom Čakarun.

Detalje i službene izjave oko ovog slučaja u ponedjeljak je bilo teško dobiti, s obzirom na to da Interni kodeks HRT-a brani zaposlenicima komentiranje u medijima. Neslužbeno, međutim, doznajemo da je sve počelo prošli tjedan u srijedu kada je Zovko najavio ostavku s mjesta izvršnog urednika HTV-a 4. U četvrtak je o tome obavijestio nadređenu urednicu te u emailu naveo i razloge zbog kojih se odlučio na taj potez.

Nakon toga, doznajemo, došlo je do dvaju razgovora između Zovka i Periše Čakarun. Prvi sastanak između njih, kada je Periša Čakarun usvojila ostavku, kažu na Prisavlju, protekao je mirno, no tijekom drugog razgovora, par sati poslije, došlo je do burne svađe. Navodno je Periša Čakarun ponovno pozvala Zovka na razgovor da se očituje o razlozima koje je naveo u emailu.

Upućeni s HRT-a kažu da je Zovko već dulje bio nezadovoljan zbog toga što nije mogao sam birati svoje suradnike i što nije mogao adekvatno obrađivati pojedine teme, a kolegama se znao požaliti i na kadrovska rješenja te na loše tehničke uvjete rada. Navodno je sve to Zovko naveo i u emailu, što je razljutilo Perišu Čakarun, koja ga je na tom razgovoru optužila za nerad.

Prema tvrdnjama svjedoka, iz ureda Periše Čakarun čuli su se povišeni tonovi, a iz sobe je Zovko, kažu, izašao vidno ljutit. Upravo je optužba za nerad, kako kažu njegovi kolege s HRT-a, Zovku teško pala jer je proteklih mjeseci uz svakodnevni urednički posao na HTV-u 4 radio i dokumentarac o nedavnom preminulom generalu Petru Stipetiću, koji je emitiran u kolovozu ove godine.

Ističu i kako na HTV 4 nije bilo niti jednog gafa ili incidenta za proteklih šest mjeseci koliko je Zovko bio urednik. Inače, za verbalne okršaje na HRT-u do sada se nisu pokretali izvanredni otkazi iako je na toj kući često bilo svađa.

Zadnji put izvanredni otkaz pokrenut je potkraj prošle godine, a pokrenuo ga je ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić protiv urednika i novinara na Hrvatskom radiju Milorada Šikanjića zbog kritičkih stavova o HNS-u koje je Šikanjić iznio u jutarnjoj emisiji Hrvatskog radija, ali je pod pritiskom javnosti taj postupak obustavljen. Šikanjić se izvukao s blažom disciplinskom mjerom, ali nakon toga više nije pozivan u emisije HRT-a kao politički komentator.

Zovko je novinar HRT-a dvadesetak godina i njegovi kolege i bivši urednici kažu da do sada nikada nije bio disciplinski kažnjavan. U lipnju ove godine izabran je i za predsjednika HND-a. Ni Zovko ni Periša Čakarun u ponedjeljak nisu odgovarali na naše pozive, a s HRT-a su neslužbeno poručili kako je postupak u tijeku. Najprije će, rekli su, saslušati njih dvoje te svjedoke, a potom donijeti odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:12