VELIKE PROMJENE NA TRI RAZINE

HTV za opremu dao 6,8 mil. kuna i postaju prvi u Europi s najmodernijim videozidom

Foto: Sandra Šimunović / CROPIX

Iako je novi, tehnološki osuvremenjen izgled HTV-ova Dnevnika najavljivan za ovu jesen, novi čelnici Informativnog programa HRT-a odlučili su s tim projektom krenuti prije, točno na svoju obljetnicu - 90 godina radija i 60 godina televizije. Samo u novu opremu uloženo je oko 6,8 milijuna kuna, a time će HRT postati prva televizija u Europi koja koristi takvu vrstu tehnologije.

- Na naš veliki rođendan, 15. svibnja, gledateljima poklanjamo jedan od najsuvremenijih i tehnološki najmodernijih Dnevnika u Europi. Ponosni smo na to što smo u manje od mjesec i pol dana uspjeli u cijelosti staviti u funkciju novi digitalizirani videozid i svu prateću opremu te uspostaviti cjelokupni novi tim koji će ubuduće stvarati emisiju. Za nas je velika novost i to što se Dnevnik napokon iz deska ponovno vraća u svoj studio - najavila je jučer Katarina Periša Čakarun, vršiteljica dužnosti rukovoditelja Informativnoga medijskog servisa HRT-a. Kako je Periša Čakarun ekskluzivno otkrila za Jutarnji list, primjena nove tehnologije donijet će velike promjene na tri razine, točnije u tehnološkom, vizualnom i sadržajnom smislu.

Kontrolni server

- Tehnološki je riječ o najsuvremenijoj opremi koja se može pronaći na tržištu. Videozid je velik i impozantan. Njegove su dimenzije 9 x 2 metra, a sastoji se od elemenata koji se koriste najnovijom tehnologijom Laser Phosphor Display (LPD). Zahvaljujući tome, gledateljima ćemo omogućiti prikaz videosignala visoke razlučivosti odnosno sadržaj u danas najsuvremenijoj tehnologiji 4K. Prikaz slike je velikoga raspona svjetline i velikoga kuta gledanja od čak 180 stupnjeva te uz mogućnost kalibracije, što omogućuje jednolikost prikaza slike. Specifično je da je videozid u našemu studiju postavljen u polukružni oblik kako bi se omogućilo optimalno korištenje prostora, a imat ćemo i mogućnost prikaza više slika, grafika i informacija odjednom - objašnjava.

Za unos sadržaja i nadzor nad sadržajem videozida koristit će se napredni kontrolni server s čak 16 ulaza, a server je ugrađen u HRT-ov tehnološki sustav za proizvodnju i emitiranje vijesti iNews.

- Možda iznosim previše tehničkih pojedinosti, ali smatram da je sve to bitno istaknuti jer će se HRT među prvim televizijama u Europi koristiti naprednom tehnologijom videozida, čime se u tom segmentu tehnološki pozicionira među vodeće javne televizije. Mogu najaviti i da će se pri realizaciji Dnevnika koristiti četiri najmodernije HD kamere koje osiguravaju vrhunsku kvalitetu slike - kaže Periša Čakarun.

Uz tehnološke izmjene, sudeći prema najavama, gledatelje očekuju i drugi noviteti jer će u Dnevnik biti uvedene brojne vizualne i sadržajne promjene.

- Započinjemo, naime, s posve drukčijim načinom predstavljanja vijesti jer nam to omogućuje u cijelosti digitalizirani studio te oprema koja će s mnoštvom grafičkih i multimedijskih sadržaja ubuduće prenositi sadržaj. Živimo u digitalnome dobu i s ovime idemo ukorak s najboljima, a sadržaj koji ćemo ubuduće stvarati bit će prikladan svim generacijama - ističe.

Stajao u skladištu

Dodaje i kako će ih ovaj projekt svrstati uz bok s najsuvremenijim svjetskim televizijama te da su ga ostvarili u samo mjesec i pol dana. Riječ je o modificiranom, dorađenom rješenju koji je prijašnja urednička garnitura planirala pokrenuti u rujnu.

- Projekt je planiran tek za jesen ove godine, ali videozid je kupljen lani i potpuno je neprihvatljivo da i dalje stoji u skladištu. Nevjerojatno je i da je dosad mjesecima stajao u podrumu. Mi smo prionuli poslu i nakon svega mjesec i pol dana projekt je u cijelosti završen. Mnogi su me uvjeravali da nema šanse da u tom roku učinimo ono što nije pošlo za rukom kolegama u gotovo godinu dana. Ali uspjeli smo i dokazali da se može. I ne samo to. Smatram da je ovo projekt koji može iznijeti samo HRT, zahvaljujući svojim ljudima, njihovu znanju, ali i ekipiranosti i timskome radu - uzvraća.

Tako će HTV-ov Dnevnik od 15. svibnja dobiti novo lice, a ona uredničko-voditeljska koja su se nedavno ionako izuzev Marte Šimić Mrzlečki, izmijenila, ostaju ista.

Poticaj za bolji Dnevnik

- Uvjerena sam da će ovo biti i način da nastavimo poticati gledanost našega Dnevnika, koji je tijekom posljednja dva mjeseca stabilizirao svoju gledanost i nakon dugo vremena počeo pokazivati pozitivne trendove. Nije istina da Dnevnik, kako se piše, bilježi pad gledanosti. Smatram da je HRT svoju cijenu, nažalost, platio prije godinu dana promjenom termina emitiranja Dnevnika. Analize pokazuju da to kod gledatelja nije najbolje prihvaćeno, a nije bilo ni opravdanja za njegovo premještanje na 19 sati. No, što je, tu je. Smatram da trenutačno nema smisla ponovno mijenjati termin - zaključila je Periša Čakarun.

U znaku sporta i promjena

Katarina Periša Čakarun otkriva kako javna televizija za ljeto priprema cijeli niz novosti i promjena. Naravno, ljeto će biti u znaku sporta i jedino će HRT gledateljima donositi najcjelovitije informacije, izvješća i priloge s Europskoga nogometnog prvenstva te potom s Europskih sveučilišnih igara i Ljetnih olimpijskih igara.

- Očekuje nas i povratak Vijesti u 17 na Prvome programu HRT-a. Ovdje želim reći i da se unatoč svim novostima i promjenama jedno ipak neće mijenjati, a to je profesionalni standard. Mi smo javni medij, javni program, i kod nas neće biti mjesta bilo kakvim utjecajima, od ideoloških do komercijalnih - tvrdi za kraj razgovora Periša Čakarun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:54