VELIKI NAPREDAK

HZZO NA LISTU UVRSTIO OSAM NOVIH, POSEBNO SKUPIH LIJEKOVA 'Lijekovi koji se danas daju u svijetu za najteže bolesti, daju se i u Hrvatskoj'

 
Ervina Bilić, Lucijan Vukelić, Adriana Vince
 Davor Pongracic / CROPIX

U ovoj će godini potrošnja za lijekove iznositi oko 6,5 milijardi kuna a ona tzv. skupih lijekova doseći oko 1,6 milijardi kuna ili dvostruko više nego li prije četiri godine. Razlog takvog povećanja je sve više novih lijekova poput imunoloških, genskih ili staničnih čije su cijene astronomske odnosno za liječenje samo jednog pacijenta troše se milijuni kuna.

“Hrvatska tako prati najnovije trendove u liječenju onih najčešćih bolesti poput raka ili pak rijetkih bolesti kao što je spinalna mišićna atrofije za čije je liječenje lijek Spinraza kod nas stavljen na listu prije velikog broja zemalja EU-a”, rekao je direktor HZZO-a, Lucijan Vukelić, na konferenciji za medije na kojoj se govorilo o novim lijekovima dostupnima na listama Zavoda.

“Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a na listu je stavljeno 8 novih lijekova za liječenje dijabetesa, zatim lijek za sindrom kratkog crijeva, također i genska terapija za akutnu limfoblastičnu leukemije kao i lijekovi za rak pluća i dojke te psorijazu ali i za Duchenneovu mišićnu atrofiju kao i za amiotrofičnu lateralnu sklerozu”, rekao je prof.dr. Stjepko Pleština, predsjednik povjerenstva za lijekove HZZO-a.

Valja istaknuti da se iz fonda skupih lijekova najveći do sredstava ili gotovo 50 posto troši za liječenje raka. I dok se rezultat liječenja najnovijim lijekovima može očekivati tek za koju godinu u infektologiji učinci su već vidljivi.

“Liječili smo do sad 1020 pacijenta oboljelih od virusnog hepatitisa a zahvaljujući novoj terapiji izliječili smo ih 1000. Velik pomak učinjen je i u liječenju HIV infekcije”, istaknula je prof.dr. Adriana Vince, voditeljica odjela za virusni hepatitis Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević.

Pomak se vidi i u liječenju multiple skleroze i mišićnih distrofija a prof.dr. Ervina Bilić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb naglašava da je primjerice liječenje Spinrazom odnedavno dostupno i odraslim pacijentima. Istina, dodaje da je dio njih odbio liječenje bojeći se nuspojava koje taj lijek može izazvati.

Zaključak je da barem što se tiče dostupnosti najnovijih lijekova Hrvatska ne zaostaje za razvijem zemljama unatoč svih problema koji postoje u zdravstvenom sustavu.

Inače, na listi HZZO-a je oko 45.000 lijekova, a većina njih na osnovnoj listi što znači da ih pacijenti ne moraju doplaćivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:43