PREDSJEDNICA ZA NOVI LIST

'Ilčić nije stručnjak za endokrinologiju i trebao bi se prvo informirati prije javnog istupanja. Tučnjava splitskih tinejdžerica? Zgrožena sam!'

 Robert Fajt / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Novi list prvi je put komentirala nedavni istup čelnika stranke Hrast, ujedno i savjetnika u Ministarstvu kulture Ladislava Ilčića, koji je u javnosti digao veliku prašinu.

- U medijskom prostoru svakodnevna je zaglušujuća buka izjava pojedinih političara, koji nisu nužno i stručnjaci za pojedina područja. Ukoliko nije ekspert za pojedino područje, u ovom slučaju endokrinološko, odgovoran političar trebao bi se o pojedinim temama informirati prije nego donese svoj vlastiti stav, a posebno prije nego ga iznese u javnosti. Općenito smatram da se za mnoga važna pitanja u javnosti iznose mišljenja koja nisu stručna, što nekada dovode i do ugrožavanja zdravlja kao što je bio slučaj s cijepljenjem. Moj stav o jednakosti i ravnopravnosti muškaraca i žena ne očituje se samo u mojim izjavama, nego u cijelom mom životopisu i djelovanju, rekla je predsjednica odgovarajući na pitanje zašto dosad nije javno reagirala na Ilčićev istup o hormonalnim ciklusima i ponašanju žena.

Grabar Kitarović je opširno progovorila i o stanju ženskih prava i ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj.

- Bila bih sretna kada bih mogla reći kako smo se u posljednjih dvadesetak godina, od kada se bavim politikom, unaprijedili na području ženskih prava i općenito ravnopravnosti spolova. Podaci nam govore kako je manje žena u politici, na izvršnim mjestima u gospodarstvu, poduzetništvu, sve više visokoobrazovanih žena nailazi na prepreke u zapošljavanju, problemi su s usklađivanjem majčinstva, kućanskih i poslovnih obaveza o čemu mogu svjedočiti iz vlastitog iskustva. Na žalost, premda imaju odlične rezultate, sve manje djevojčica odlučuje se za STEM zanimanja, a poseban je problem ženama koje u pedesetima izgube posao, pronaći novu mogućnost prekvalifikacije, novog zanimanja...

Pojedina ministarstva donose mjere kako bi pomogli određenim skupinama, no čini mi se da je najveći problem u promjeni mentaliteta, koji još uvijek nosi predrasude prema ženama, odnosno pridonosi neravnopravnom odnosu među spolovima. Upravo u javnosti, u medijima, treba intenzivnije mijenjati tradicionalno mišljenje o tzv. 'slabosti' ili manjoj vrijednosti žena. Kada mi postave 'žensko' pitanje, odgovaram protupitanjem – biste li to isto pitali da nisam žena – predsjednica?, rekla je Grabar Kitarović.

Osvrnula se i na sve veći problem nasilja nad ženama, ali i na nedavnu snimku tučnjave splitskih tinejdžerica koja je izazvala veliku pozornost u javnosti.

- Kontinuirano reagiram i zagovaram borbu protiv nasilja nad ženama koja je zapravo rezultat diskriminirajućeg stava prema njima. Alarmantni su podaci kako je u 2016. za 78% povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina. Ono što posebno zabrinjava jest nasilje među mladima. Podatak da čak 45% mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku obvezuje nas da našu djecu od najranije dobi moramo učiti protiv nasilja bilo koje vrste - od fizičkog i emocionalnog do verbalnog, koje je uzelo maha, pogotovo u medijima i na društvenim mrežama. Na žalost svjedoci smo i doista tragičnih borbi među djevojčicama što je doprlo nedavno i u medije, a navodno nije jedini slučaj! Oštro osuđujem svako nasilje, a posebno sam zgrožena ovom vrstom nasilja kojim se mladi navodno dokazuju jedni pred drugima, umjesto da vrijednostima, postignućima i dobrim djelima stječu popularnost, rekla je predsjednica za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 22:39