BANOŽIĆ U AMERICI

Imamo prve fotografije novog hrvatskog Black Hawka, ministar se potpisao na njega

Prema američkom običaju, ministar obrane Banožić i admiral Hranj potpisali su se na unutarnju oplatu helikoptera
Banožić se potpisuje na helikopter
 Jutarnji List

Jutarnji list objavljuje prve fotografije hrvatskog UH-60 Black Hawk helikoptera koji se sklapa u tvornici Sikorsky u Connecticutu. Proizvodnu liniju na kojoj se proizvode dva hrvatska helikoptera posjetili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

image
Jutarnji List

Na fotografijama je vidljivo da je napravljena školjka helikoptera, montiran je rotor letjelice. U unutrašnjosti helikoptera postavljen je displej te komandna palica za upravljanje helikopterom. Prilikom razgledavanja helikoptera, prema američkom običaju, ministar obrane Banožić i admiral Hranj potpisali su se na unutarnju oplatu helikoptera.

image
Banožić se potpisuje na helikopter
Jutarnji List

Radovi na prva dva helikoptera u punom su jeku o čemu je hrvatsko izaslanstvo izvijestio predsjednik američke kompanije Paul Lemmo i njegovi suradnici. Helikopteri su u standardnoj konfiguraciji Kopnene vojske SAD s osnovnim paketom integralne logističke potpore (LOA 7L-B-UGK). On uključuje cjeloviti paket integralne logističke potpore za korisničku razinu održavanja do 8 helikoptera, obuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja te kupnju 2 dodatna helikoptera u istoj konfiguraciji.

Prva dva helikoptera donirana su od strane američke države, a vrijednost letjelica je oko 345 milijuna kuna. Prema najavama prva dva helikoptera bi u Hrvatsku trebala stići u prvom kvartalu sljedeće godine. Hrvatska vojska bit će opremljena s ukupno četiri helikoptera Black Hawk. Uz dva donirana, Hrvatska je dva helikoptera kupila i za njih izdvojila 85 milijuna dolara.

image
Jutarnji List

Ministar obrane je nakon obilaska "naših" helikoptera izrazio zadovoljstvo napretkom radova te podsjetio kako je "naša ambicija nastaviti razvijati ovu investiciju, jer kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put“. Paraleleno sa sklapanjem helikoptera provodi se i obuka pilota. Dio pilota već je prošao obuku u SAD-u, a ministar Banožić je otkrio kako se u ovom trenutku u Minnesoti nalaze dva naša pilota radi stjecanja dodatnih sati leta uz pomoć tamošnje Nacionalne garde.

image
Jutarnji List

- Ovo je za nas važno ne samo u kontekstu kupnje opreme, već i u kontekstu sigurnosti jer ćemo dobiti potrebnu podršku u obuci - istaknuo je Banožić. Osim pilota obuku će proći i zrakoplovni tehničari koji bi trebali biti obučeni do kraja ove godine. Do isporuke helikoptera svo osoblje bi trebalo biti osposobljeno, a Hrvatska vojska bi trebala imati materijalna sredstva za korisničku razinu održavanja. Helikopteri će biti smješteni na aerodromu Lučko gdje je u tijeku adaptacija potrebne infrastrukture - hangara za održavanje, parkirnog hangara, skladišta i ostaloga.

Osim za tradicionalne vojne zadaće, Black Hawlk se može koristiti za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno zračno medicinsko prevoženje. Ovi helikopteri s vremenom bi trebali zamijeniti postojeće ruske helikoptere Mi 8 i Mi 8 MTV-1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:01