UZETI SEROLOŠKI UZORCI

IMOTSKA KRAJINA NA UDARU Q GROZNICE Epidemiolozi ne znaju kako su se ljudi zarazili bolešću koju zovu i 'balkanska gripa'

 
Ilustracija
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Od četvorice mještana Studenaca u općini Lovreć, od kojih su trojica liječena na Klinici za infektologiju, te jedan na Klinici za plućne bolesti, kod trojice je potvrđena Q groznica, i to kod dvojice na infektologiji i kod jednog na plućnom odjelu. Oba pacijenta na infektologiji, kod kojih je najnovijim nalazima potvrđena Q groznica, imala su upalu pluća.

- Nakon provedene terapije osjećali su se dobro i otpušteni su kućama. Treći je još u obradi, ali se sumnja da bi i on mogao imati istu dijagnozu. Ima upalu pluća i dobro se osjeća. Njegovi serološki uzorci su uzeti, a kod njega s obzirom na epidemiološke podatke se također sumnja na Q groznicu - službena je ovo izjava prof. dr. Borisa Lukšića, predstojnika Klinike za infektologiju, koju je priopćio novinarima nakon potvrđene laboratorijske dijagnoze. Ono najvažnije u cijelom ovom slučaju je da se svi hospitalizirani pacijenti, te oni koji su otpušteni kućama, osjećaju dobro i njihovo zdravlje nije ugroženo.

No, budući da su Studenci i stočarski kraj u kojemu se i nekoliko obitelji bavi uzgojem stoke od koje žive, nije im sasvim svejedno ovo čuti. No, raduje činjenica koju su, istina neslužbeno, novinari Slobodne Dalmacije doznali iz veterinarskih krugova da niti jedan stočar s toga područja nije hospitaliziran, što upućuje također na to da je njihova stoka zdrava. No, o tome će više podataka moći dati veterinarske službe pred kojima je sada posao, jer se upravo virus Q groznice prenosi preko domaće stoke.

Dakako da je zanimljivo kako su ostali Studenčani dobili Q groznicu.

- To je bakterija koja se prenosi zrakom ili zaraženom odjećom. Nije isključeno da su oboljeli imali doticaj bilo vanjski preko udisanja zraka, ili preko nekoga čija je odjeća bila zaražena u zatvorenom prostoru. Moram istaknuti da time priča nije završena, jer ako se ustanovi da je neka od životinja zaražena, slijedi uzimanje uzoraka krvi, detaljnom dezinfekcijom okružja u kojima žive životinje. Velike količine bakterija padnu na tlo, no nedavna kiša nije pogodovala njihovu širenju. Ali kada se tlo osuši može opet preko vjetra doći u doticaj s ljudima i opet ih zaraziti... - izjavio je epidemiolog dr. Joško Maras iz Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Imotskom.

Za sada, kako se doznaje iz Nastavnog zavoda, registrirano je sedmero oboljelih s visokom temperaturom s područja Studenaca.

Kod trojice pacijenata potvrđena bolest

Kako je potvrdio dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, za sada je trojici pacijenata potvrđena Q groznica, dvojici na Infektologiji i jednom pacijentu na Plućnoj klinici. Još jednom pacijentu uzeti su serološki uzorci i kada dođu nalazi znati će se je li i on obolio.

Najvažnije je to da su svi oni na putu potpunog ozdravljenja uz primjenu odgovarajuće terapije. Također na Klinici za infektologiju nema novih pacijenata s područja Studenaca s naznakama ove bolesti.

- Za sada, prema evidenciji koju uredno vodimo na epidemiološkoj jedinici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Imotskom, evidentirano je sedam pacijenata sa šireg područja Studenaca koji su imali visoku temperaturu i bolove u mišićima te su poslani u Split. Naknadnim pretragama ustanovit će se jesu li zaraženi bakterijom koja uzrokuje Q groznicu. Također bih želio istaknuti da osim ova tri potvrđena slučaja Q groznice na Studencima, na cijelom području Imotske krajine nemamo evidentiranih oboljenja - kazao je epidemiolog dr. Joško Maras.

Dodao je i kako zajedno s veterinarskim inspektorom kreće u Studence gdje će obići tamošnje uzgajivače domaćih životinja i na licu mjesta vidjeti uvjete u kojima obitavaju životinje.

- Želio bih istaknuti da nema mjesta nikakvoj panici jer je Q groznica izlječiva bolest, i uz primjenu odgovarajuće terapije pacijent ozdravi već nakon dva tjedna. Osim toga takav pacijent ne može više oboljeti od te bolesti jer postane imun - naglašava dr. Maras.

Nova četiri slučaja

Prema podacima Epidemiološke službe iz Imotskog, do sada su na ostalom području Imotske krajine zabilježena samo četiri slučaja oboljenja od Q groznice. Bili su to izdvojeni slučajevi, jedan u Glavini Donjoj, dva u Prološcu Gornjem i jedan slučaj u Poljicima.

Balkanska gripa: s domaćih životinja na ljude

Ova bolest prenosi se sa životinja na ljude. Da bi čovjek obolio od Q groznice mora udahnuti tu bakteriju od koje je već oboljela neka domaća životinja, koza, ovca, govedo. Upravo te životinje u svojoj mokraći i stolici izlučuju velike količine bakterija. Također, prilikom prijevremenog poroda, abortusa kod životinja, velike količine bakterija iziđu vani i ostaju na zemlji.

Bakterija je vrlo otporna i može živjeti u prašini i više od godinu dana, pa u nekim područjima postaje i endemska, tako da se može pojaviti i sljedeće godine.

Q groznica se naziva i balkanskom gripom i ovo je prvi put u Imotskoj krajini da se na jednom mjestu registrira ovoliki broj oboljelih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:42