ZAJEDNIČKI PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA

INFOGRAFIKA Seljaci prijete: U ponedjeljak ćemo traktorima blokirati cijelu Hrvatsku!

 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatsku bi mogao zahvatiti val velikih prosvjeda seljaka nakon što je obznanjeno da će se u ponedjeljak mljekarima iz solidarnosti pridružiti i ostali poljoprivrednici. Sljedećih dana moguć je potpuni prometni kolaps u zemlji, po scenariju koji proživljavaju Zagrepčani koji putuju Slavonskom avenijom, ali i svi oni koji prometuju Podravskom magistralom.

Novu hrvatsku seljačku bunu izazvala je Dukatova odluka da mljekarima ponudi otkupnu cijenu od 2,30 kuna za litru mlijeka. To je, tvrde u seljačkim udrugama, znatno manje od cijene koja je dogovorena 2009., a na temelju koje su mljekari za litru mlijeka dobivali 40-ak lipa više. Bijes mljekara izazvalo je i smanjivanje državnih subvencija: dok su prije po litri mlijeka iz državne blagajne dobivali 0,92 lipe, sada im država, žali se Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, daje samo pola kune. Uz to, seljacima se ‘dogodio’ i srezani državni proračun u kojem su subvencije poljoprivrednicima smanjene za više od 800 milijuna kuna, pa će ove godine dobiti 2,8 milijarde kuna. Koliku će pritom žrtvu u rezanju proračunske potrošnje prinijeti mljekari, zasad nitko pouzdano ne zna.

Traže višu cijenu

U takvim uvjetima ne iznenađuje da je njihovo nezadovoljstvo kulminiralo.

- Tražimo da se stanje vrati na ono kakvo je bilo do 31. listopada prošle godine, iako ni s tim rješenjem nismo bili zadovoljni. To bi bio dobar temelj za razgovore, koji bi trebali iznjedriti cjelovito rješenje - kaže Rešetar, koji ističe da je spreman i na razgovore s Dukatom.

Prosvjede proizvođača mlijeka jučer je podržala i Hrvatska poljoprivredna komora koja smatra da je riječ o opravdanom nezadovoljstvu . Nakon što su mljekari jučer traktorima blokirali Podravsku magistralu, a prosvjedovalo se i ispred Dukata u Zagrebu, Sirele u Bjelovaru, KIM-a u Karlovcu te u Đakovu i na još nekim manjim lokacijama, u Komori očekuju da se prosvjedi danas i sutra prošire na cijelu zemlju.

Traktori u Bruxellesu

Doduše, karlovački proizvođači mlijeka jučer su odustali od prosvjeda i prihvatili ponuđene pregovore, no u Komori su uvjereni da su prosvjedi način borbe za prava mljekara. Podršku prosvjednicima ispred KIM-a jučer su dali i mljekari iz Zagreba, Krašića, Jastrebarskog i Bjelovara no od prosvjeda se odustalo. Predsjednik udruge kooperanata KIM-a Zdenko Močnik izvijestio je da su se s vlasnikom tvrtke, Dukatom, dogovorili o nastavku suradnje i pregovorima. No, s obzirom na najavljeno okupljanje poljoprivrednika diljem zemlje, teško da je riječ o primirju između proizvođača i otkupljivača.

- Mljekari se za svoje ciljeve bore na europski način, u Bruxellesu je sasvim normalno vidjeti traktore na cestama. S druge strane, Dukat se ponaša balkanski i hrvatske proizvođače pokušava svrstati uz bok onima iz Srbije i BiH, iako smo po kvaliteti i sustavu nadzora bitno jači - objašnjava glasnogovornik Komore Vladimir Novotny.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:43