KOMPROMIS ILI RASKOL

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ S IBLEROVA TRGA 'Ovo što se događa je mučno i plašim se da više nije pitanje možemo li smijeniti HDZ...'

 
Bojan Glavašević, Milanka Opačić, Davor Bernardić, Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić
 Bruno Konjević / Goran Mehkek / Dragan Matić / Hanza Media

“Gledajte, SDP ima predsjednika, koji je izabran nakon što je prilično uvjerljivo pobijedio Ranka Ostojića, a to je Davor Bernardić, sa svim svojim manama i vrlinama. Osim toga, u Socijaldemokratskoj partiji imamo legalno izabrani Glavni odbor i Predsjedništvo, koji podržavaju Bernardićevu politiku, unatoč žestokim napadima nekih naših saborskih zastupnika.

Drugim riječima, uvjeravam vas kako većina u SDP-u nije za smjenu predsjednika stranke, i nekakvu izvanrednu atmosferu koju stvara skupina nezadovoljnika, koji su redom poraženi na posljednjoj konvenciji SDP-a”, ispričao je jučer jedan od potpredsjednika SDP-a, prilično revoltiran posljednjim događajima u vodećoj oporbenoj stranci. Istup ovog člana SDP-va vrha pokazuje koliko su duboke podjele u stranci, posebno nakon što su Peđa Grbin, a kasnije i Milanka Opačić, zatražili Bernardićevu abdikaciju. Prvi put, sada se javljaju i pobornici predsjednika SDP-a, a oni čine većinu u širem vodstvu SDP-a, i sve je očitije kako slijedi diferencijacija na “Berine” ljude i suprotnu frakciju, s teškim i neizvjesnim završetkom.

“Peđa Grbin traži Bernardićev odstup, iako ga je na sjednici Predsjedništva SDP-a podržao samo Bojan Glavašević, i to sa zadrškom. Jednostavno, ideja o smjeni čelnika naše stranke nije utemeljena”, smatra spomenuti član SDP-a.

Nejasan post

Slično razmišlja i Predrag Matić-Fred, bivši ministar branitelja i član Predsjedništva SDP-a. Iako nije blizak Bernardiću, Matić je protiv smjene:

“Kada je izabran, Bernardiću sam u lice rekao kako nisam glasao za njega, ali da poštujem odluku članstva koje ga je izabralo. Dio stranke očito tako ne razmišlja i čitavo vrijeme ga napadaju, jer se ne mogu pomiriti da su poraženi na unutarstranačkim izborima. A sada je još i ta ideja o smjenjivanju Bernardića na Izvještajnoj konvenciji, što bi dovelo do raskola unutar SDP-a. Tužan sam zbog svega što se dešava”, rekao je Fred Matić.

I Siniša Hajdaš Dončić je upozorio da SDP-u prijeti raskol, a razlog su narušeni međuljudski odnosi. “Prvi put se stvarno bojim za budućnost SDP-a. Došao sam do trenutka da ne mogu zaspati, nego samo o tome razmišljam”, izjavio je Hajdaš za N1. Pritom je napravio ekvidistancu prema zaraćenim stranama jer nije podržao pobunjeničku frakciju (koja formalno i ne postoji), ali je nerazumljivim ocijenio i Bernardićev post kako ga napadaju mračne sile.

Konvencija

“Ovo što se događa je mučno i plašim se da više nije pitanje možemo li smijeniti HDZ, nego hoće li SDP opstati ili s raspasti”, ispričao je jučer bivši SDP-ov ministar uz molbu za anonimnost “jer ne želi biti svrstan u niti jednu unutarstranačku struju”.

Prema njegovom objašnjenju, osnovni problem je da javnost i mediji ne doživljavaju SDP i Bernardića kao ekipu koja može srušiti HDZ-ovu vlast, a to je onda izazvalo tenzije unutar Socijaldemokratske partije. Ali teško je odgovoriti što napraviti, a najgora varijanta je - sve češće spominjana opcija – izglasavanje Bernardićeve smjene na Izvještajnoj konvenciji, vjerojatno, u prosincu. “To bi bila katastrofa jer bismo imali 750 delegata za ovu, a 800 za onu stranu, zviždanje, svađe i potpuni kaos, poslije čega SDP nikad ne bi bio isti. Osim toga, ako bismo na takav način smijenili Bernardića, otvaramo mogućnost smjenjivanja svakog idućeg predsjednika SDP-a, čim dovoljan broj stranačkih delegata odluči da im ni taj novi više nije simpatičan”, upozorio je ovaj poznati političar.

Umjesto svađa

Umjesto javnih svađa i pokušaja smjena, on je predložio sljedeće: prvo, vrh stranke treba ozbiljno razgovarati što i kako dalje, i drugo, treba razmisliti o ideji da Bernardić vodi SDP do 2019. i izbora za Europski parlament, i na temelju tog rezultata odlučiti hoće li ili ne, sačuvati položaj predvodnika i na parlamentarnim izborima, koji su ključni politički događaj.

Grbin: 'Dobar dio SDP-ovaca ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke'

Niste smjeli izabrati Bernardića, kaže čovjek koji je prišao stolu u baru nedaleko od zagrebačkog kina "Europa" u kojemu je SDP-ov parlamentarac Peđa Grbin upravo davao intervju za "Slobodnu".

Sredovječni Zagrepčanin pokazao je što misli o kaosu koji je zavladao SDP-om nakon što je dio zastupnika pozvao predsjednika najjače oporbene stranke da se povuče zbog njezina lošeg vođenja. Sam Grbin nije nam želio potvrditi da će se kandidirati za novog lidera socijaldemokrata, očito svjestan opasnosti da bi takva najava, u trenutku kada je na tapetu politika Davora Bernardića, torpedirala izborne šanse svakog ozbiljnog kandidata. No, ne krije da je SDP-u hitno potrebna korjenita promjena, piše Slobodna Dalmacija.

– U ovome trenutku dobar dio SDP-ovaca ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke. Uz to, postoji i vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan. U Hrvatskoj se već u nizu sredina, primjerice u Splitu ili Zagrebu, pokazalo da se artikuliranim stavovima, koje je SDP propustio izreći, vrlo lako preuzima naše biračko tijelo. Jer ako građanima ne pružamo ništa osim fasade i floskula, to može funkcionirati godinu ili dvije, ali ne može na dulji rok – uvjeren je Grbin, koji za čitavu situaciju odgovornim drži aktualnog šefa stranke.

– Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.

Tražite Bernardićev odlazak. Što mu točno zamjerate?

– On je pobjedu na unutarstranačkim izborima dobio na paroli uključivosti. Danas smo došli do poruke da oni koji nisu zadovoljni, mogu slobodno otići iz SDP-a. U SDP-u ima mjesta i za Zlatka Komadinu i za Milanku Opačić. Mora im se dati mogućnost da izlože svoje stavove i kad se ne slažemo s njima. Dobio je izbore na obećanju o promjenama u SDP-u, no njih nema. Njegovih deset mjeseci vođenja SDP-a dijametralno je suprotno onome što je obećavao u kampanji. I, što je najvažnije, SDP danas nije ona brana, ni kočnica retrogradnim pojavama u društvu. Zato sam morao reagirati.

Bernardić tvrdi da su se na njega kuka i motika dignule jer je inzistirao na istražnom povjerenstvu za "Agrokor". I da se konci napada na njega vuku negdje drugdje, izvan SDP-a...

– Nema nikoga u SDP-u tko drži da situaciju u "Agrokoru" ne treba razotkriti. U krajnjoj liniji, i sam sam bio optužen, kada sam kritizirao Martinu Dalić zbog sukoba interesa, da sam ruski agent.

U Bernardićevu taboru kažu da ste za Milanovićeve krive poteze imali strpljenja deset godina, a da za Bernardića nemate strpljenja ni deset mjeseci. Je li na djelu pobuna “milanovićevaca” protiv Bernardića?

– Usporedite reakciju Zorana Milanovića na čekiće po pločama, i danas Bernardića na pokušaj da se nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj oduzme pravo glasa. Tu se vidi zašto sam podržavao Milanovića, a zašto sam nezadovoljan Bernardićem. Da, Zoran Milanović je imao mana, ali ovo što se sada događa s vođenjem SDP-a nisu mane, nisu pojedinačni nedostaci. Ovdje se radi o tome da mi ne funkcioniramo kao oporbena politička opcija.

Mnogi upravo vas vide kao najbolje rješenje za novog predsjednika SDP-a. Hoćete li se kandidirati?

– Svima koji me vide na toj funkciji zahvaljujem. To me itekako obvezuje, ali ipak smatram da je pitanje tko će se kandidirati sekundarno. Puno je važnije jesu li članovi i simpatizeri zadovoljni ovakvim SDP-om.

Ako vam na konvenciji ponude da vi budete taj?

– Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro. SDP u takvim trenucima ima društvenu odgovornost da ne časi ni časa, nego jasno kaže svoj stav i o porezu na nekretnine i o novom napadu na prava manjina kroz najavu tog suludog referenduma... Ili činjenicu da netko smatra da ploča s pozdravom “Za dom spremni” nije dobra za Jasenovac, ali je dobra za Novsku. Predsjednik SDP-a to u ovom trenutku propušta učiniti. Tamo gdje nam je trebalo promišljati kako postupiti, nastupamo ad hoc, a tamo gdje nam treba odlučna i jasna reakcija, tamo nas nema. To idući predsjednik SDP-a treba promijeniti. (Piše: Marina Karlović Sabolić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:01