NE VIDI PROBLEM

INSPEKTOR OPTUŽEN ZA ZLOUPORABU UTJECAJA 'Istina, zvao sam kolege i pitao može li se što riješiti. Nisam uradio ništa što se nije radilo prije, i što se ne radi i danas'

Zagreb, 181009.Britanski trg.Prosvjed stanara Pantovcaka te okolnih ulica poradi lose organizacije parkiranja Zagrebparkinga.Stanari prosvjeduju jer odnedavno nemaju dovoljno mjesta za praking u spomenutoj ulici, te stoga mjesto za svoj automobil traze u ostalim ulicama, neposredno uz Pantovcak.Na fotografiji: policajac koji je upucen na mjesto prosvjeda, uzima osobne podatke jednog od prosvjednika.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

OSIJEK – Reprodukcijom ispitivanja u USKOK-u Mate Kirchbauera, bivšeg zamjenika načelnika PU vukovarsko-srijemske na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje 13-orici optuženih za različita kaznena djela od zlouporabe položaja i ovlasti, preko trgovine utjecajem do uzimanja mita. Među njima je čak sedmorica policajaca. Video zapis ispitivanja u USKOK-u reproduciran je na zahtjev tužitelja Darka Dodiga, koji je to tražio „zbog velikog broja različitih izjava optuženog Kirchbauera prilikom iznošenja obrane na glavnoj raspravi u odnosu na ono što je rekao tijekom istrage.“ Nakon toga svoju je obranu iznio Kirchbauerov mlađi brat Antun, inače policijski inspektor, koji je u ovom predmetu trećeoptuženi. Njega se tereti da je u tri slučaja pokušao svojim utjecajem pomoći prijateljima koje je prometna policija uhvatila u počinjenju prometnih prekršaja. Optužen je naime da je na pozive Nikole Rakinića, Mate Petričevića i Darka Čirinjija, koje je policija uhvatila u prometnim prekršajima, samoinicijativno zvao policajce koji su zaustavili njegove prijatelje te tražio od njih da ne sankcioniraju počinitelje.

- Točno je da sam zvao kolege prometne policajce i raspitivao se kod njih o počinjenim prekršajima i može li se što riješiti u smislu da se napiše neki prigovor ili žalba. Niti jednom nisam tražio da se kazne oproste ili storniraju. Rekao sam i ako je kazna napisana da se onda ne može ništa učiniti. Koliko znam svi su na kraju i procesuirani. Sve što sam činio bilo je iz ljudskih pobuda, jer je riječ o mojim prijateljima i nisam uradio ništa što se nije radilo prije i što se ne radi i dan-danas – rekao je A. Kirchbauer negirajući krivnju za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Dodao je i da u njegovom slučaju nije realiziran niti jedan razlog zbog kojeg ga je, kako je rekao, USKOK devet mjeseci pratio.

- Spominjali su tamo neke droge, prostituciju, šverc ljudi, a na kraju od toga nema ništa. Cijeli život sam pošteno radio policijski posao i u ova tri slučaja za koja sam optužen jedini cilj bio mi je pomoći ljudima u smislu nekog prigovora, žalbe... – kazao je A. Kirchbauer, na čiji iskaz ni Dodig nije imao nikakav prigovor, jer je u većini bio sukladan onome kojeg je dao u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50