OTKRIVAMO

Isti vlasnik veže OTF i tvrtku koja je Ježiću isplatila 5 mil. eura

Dr. József Lászlo Tóth bio je suvlasnik tvrtke koja je bila stranka u abritraži koju je Barbić prešutio
 Damjan Tadić / CROPIX

Suvlasnik OT Industries, mađarske tvrtke s kojom se povezuje navodni sukob interesa akademika Jakše Barbića, s udjelom od 26,19 posto, konzultantska je tvrtka Konzulinveszt Tanácsadó u vlasništvu dr. Józsefa Lászla Tótha, istog onog koji se spominjao u slučaju isplate pet milijuna eura koji su završili na računu švicarske tvrtke Roberta Ježića.

Naime, navodno je dio tog novca (2,6 milijuna eura) stigao tada s računa ciparske tvrtke Hangarn Oil Products Trading Ltd, koja je u tom trenutku bila u suvlasništvu dr. Totha, odnosno njegove off shore tvrtke Torafin Finance & Tradin, pisao je Jutarnji list 2014. godine. Dr. Toth je, inače, bivši direktor MOL-a poznat u naftaškim krugovima kao “dr. Toth” ili “JT”. Bio je službeni Hernadijev glavni savjetnik od 2002. do 2010. godine, dakle i 2009. godine kada je došlo do spornih isplata novca. Drugi je među suvlasnicima te tvrtke OT Industries, čijih 51 posto udjela ovih dana opet kupuje MOL, Sándor Csányi, dugogodišnji prvi čovjek OTP banke. Jedan od najutjecajnijih i najbogatijih mađarskih oligarha. Milijarder s izuzetnim političkim i gospodarskim vezama u Mađarskoj. Tvrtka OT Industries, naime, oduvijek je bila povezana s MOL-om ili s ljudima bliskim MOL-u, a postupak u kojem je akademik Barbić bio arbitar pri Stalnom arbitražnom sudištu kod Hrvatske gospodarske komore spominje se u Ininu Financijskom izvješću iz 2014. godine pod stavkom sudski sporovi, ali iz tog izvješća nije vidljivo kako je spor okončan.

Neplaćeni iznosi

“OTF (danas OT Industries) potražuje običnu štetu i izmaklu korist u iznosu od 66 milijuna kuna na temelju nepoštivanja, odnosno kršenja odredbi LSTK ugovora za izgradnju Sulfur Recovery unit (Klausova postrojenja) za Rafineriju nafte Rijeka, kao i neplaćene iznose po ispostavljenim ‘change orders’. Uprava vjeruje, na temelju pravnog savjeta, da je potencijalni gubitak u vezi sa slučajem OTF moguć u iznosu od 23 milijuna kuna na dan 31. prosinca 2014. godine te je u tom iznosu evidentirano rezerviranje. Također OTF smatra da je Ina protuzakonito naplatila bankovnu garanciju u visini 15% ugovorene cijene pa traži povrat i tog iznosa. Tužitelj je započeo arbitražni postupak tužbom predanom Stalnom arbitražnom sudištu pri HGK dana 23. srpnja 2013. godine, a koju tužbu je Ina d.d. zaprimila 27. kolovoza 2013. godine. Rezultat spora je neizvjestan.

S obzirom na tijek ročišta, navode vještaka i iskaze svjedoka može se očekivati da će OTF biti odbijen s više od 50 posto tužbenog zahtjeva. Međutim, ishod arbitraže je neizvjestan i zbog toga što nije vjerojatno da će tužbeni zahtjev biti u potpunosti odbijen ili usvojen. Naime, tužba se sastoji od više zahtjeva, a u mnogim slučajevima postoje elementi podijeljene odgovornosti Ina d.d. i OTF-a. Osim toga, uspjeh u sporu ovisi i o načinu na koji će sud primijeniti materijalno pravo, a o tome Tribunal nije dao nikakve naznake.”

Godinu dana kasnije u Ininim izvješćima više se ne spominje spor, pa ni kako je okončan. Neslužbeno doznajemo da je Ina po okončanju spora morala OTF-u navodno vratiti dio aktivirane garancije, a spominje se iznos od navodno dva milijuna američkih dolara. Pokušali smo doznati službeno kako je spor okončan, ali u HGK su nam rekli da informacije o arbitražnim postupcima ne daju novinarima. Iz Ine smo sadržajno šturi odgovor, u kojem nisu odgovorili konkretno na većinu pitanja.

Odbijen zahtjev

- Konačnim pravorijekom u arbitražnom postupku koji je OTF pokrenuo protiv Ine, OTF-ov zahtjev je većim dijelom odbijen. Napominjemo kako stranke nisu upoznate kako su pojedini arbitri glasali - navodi se u odgovoru iz Ine. Zanimljivo je da tvrtka OT Industries još u Zagrebu ima registriranu podružnicu navode da se bave gradnjom stambenih i nestambenih zgrada, a 2015. godine prijavili su gubitak od 1,6 milijuna kuna. Prijašnjih godina imali su znatno više prihode: 29,4 milijuna kuna (2011.), 4,9 milijuna kuna (2012.), 3,8 milijuna kuna (2013.) te 261,6 tisuća kuna (2014.) i 144,6 tisuća kuna (2015.).

Sukob interesa?

- Predbacuje mi se da sam bio arbitar u sporu između Ine i mađarske tvrtke OTF (sada OT Industries) iz njihova međusobnog ugovora. To je točno, bio sam arbitar. Sad je pitanje jesam li to trebao reći strankama. Tvrtka OT Industries je, inače, do početka dvijetisućitih bila u vlasništvu MOL-a, potom ju je kupilo nekoliko bivših zaposlenika MOL-a, a onda su mađarski mediji krajem prošle godine objavili da MOL opet preuzima 51 posto te kompanije. Veze između MOL-a i OTF-a, danas OT Industriesa, kompleksne su i dugogodišnje. Akademik Barbić uvjerava nas da u vrijeme kad je bio arbitar u sporu između Ine i OTF-a, 2013. i 2014. godine, tvrtka nije bila u vlasništvu MOL-a te da on nije bio u sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:01