NEVRIJEME

ISTRA POD VODOM NAKON SILOVITOG PROLOMA OBLAKA Na nekim mjestima palo više kiše nego što će Irma donijeti na Floridu, nabujala Raša razvalila nasip

 
lijevo: Raša, desno: Pula
 Amar Deliomerović, Saša Širola via Istramet

Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno izrazito obilnom kišom pogodilo je u noći sa subote na nedjelju Istru, a Istramet javlja da je rijeka Raša toliko nabujala da je odnijela privremeni nasip izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta preko rijeke.

Iako je prema riječima očevidaca ispod nasipa puštena cijev za protok vode širine 1 m, to očito nije bilo dovoljno da primi svu vodu koja se sručila s pritoka.

Prema podacima Hrvatskih voda, mjerna postaja Karbuna-Šepčići zabilježila je ekstremno nagli porast vodostaja. U noći je vodostaj tako iznosio samo 8 cm, a već rano ujutro popeo se na 267 centimetara.

Kiša je u Istri padala od Tinjana pa sve do Rijeke. Prema podacima s Istrametovih meteoroloških postaja, najviše kiše palo je u zaleđu Matulja. Gotovo nestvarno djeluje podatak o 222 mm koliko je od ponoći zabilježila meteorološka postaja Stara Pošta, što je više i od najavljenih vrijednosti na pojedinim lokacijama u američkoj saveznoj državi Floridi, koja očekuje udar snažnog uragana Irme.

Ekstremnih 177 mm palo je i u Poljanama, a više od 100 mm zabilježila je i postaja na zapadnom izlazu iz tunela Učka.

I Pazinštinu je natopila ekstremna kiša. Nabujala je Pazinčica, a poplavljene su brojne njive na širem području. Obilne kiše bilo je i na Tinjanštini (70-ak mm), ali i na Žminjštini gdje je zabilježeno do 104 mm.

Na ostatku područja kiše ima u manjim količinama, no vrijedi izdvojiti Kanfanar (50 mm), Vodnjan (46 mm) i Pulu-Borik (37 mm), javlja Istramet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:35