JUTARNJI ISTRAŽUJE

ISTRAGA U KOPAČKOM RITU Američki Hrvat Bubalo nelegalno izgradio turističko imanje, a pomagao mu i HV!

Stiv Bubalo, jedan od najbogatijih američkih Hrvata, kako se predstavlja u medijima, zajedno sa svojim rođakom, Šimunom Bubalom, predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, nelegalno je, na rubu Parka prirode Kopački rit, u mjestu Kopačevo, dvadesetak kilometara od Osijeka, sagradio veliki turistički kompleks. Na tom turističkom posjedu radili su i pripadnici Hrvatske vojske, točnije Inženjerijske bojne Gardijsko oklopne mehanizirane brigade iz Vinkovaca. Dio građevnog materijala, stare cigle i crepovi, potvrđeno je Jutarnjem iz izvora bliskih Hrvatskoj vojsci, na imanje Bubalovih dovezen je iz hrvatskog Podunavlja, gdje su pripadnici spomenute bojne radili na raščišćavanju objekata oštećenih u Domovinskom ratu.

Cigle i crijep sa starih zgrada ugrađeni su u turistički objekt Bubalovih kako bi cijelo imanje imalo rustikalni ugođaj.

Jutarnjem je iz Ministarstva obrane potvrđeno da je “u tijeku postupak kriminalističke obrade koju u suradnji s Državnim odvjetništvom provodi Odjel vojne policije Oružanih snaga”. U MORH-u dodaju da o istrazi, s obzirom na određeni stupanj oznake tajnosti, ne mogu iznositi pojedinosti.

Već sada impresivno

- Pouzdano znam da je na turističko imanje Bubalovih dovožen građevinski materijal iz Podunavlja - rekao je za Jutarnji izvor blizak Hrvatskoj vojsci. Iz istog izvora je i informacija da je na krovu jedne od zgrada tjedan dana radilo desetak pripadnika Hrvatske vojske. Nakon što su sve građevine podignute, investitor, Šimun Bubalo i drugi (kako službeno stoji u spisima), zatražio je legalizaciju objekata, a 31. siječnja ove godine Jedinstveni upravni odjel općine Bilje donio je rješenje o legalizaciji, s tim što investitor mora platiti 13.454 kune.

Kako je investitor Šimun Bubalo, otac osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala , i kako na objektima rade i pojedine tvrtke koje imaju velike poslove s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom, pojavile su se dodatne sumnje u transparentnost cijelog posla.

Stiv Bubalo oglasio se priopćenjem iz Monrovije, u Kaliforniji, u kojem tvrdi da je zanimanje medija za turistički posjed koji gradi sa svojim rođakom Šimunom Bubalom tempirano u predizborno vrijeme kako bi se “pokušalo kompromitirati aktualnog gradonačelnika Krešimira Bubala”, njegova rođaka. Stiv Bubalo tvrdi da je osobno financirao cijeli turistički kompleks u Kopačevu, mada se kao investitor službeno vodi Šimun Bubalo, otac gradonačelnika Osijeka, Krešimira Bubala.

U gruntovnom izvatku također se kao vlasnici zemljišta na kojem je izgrađen turistički kompleks (radi se o površini od 2760 četvornih metara) navode Stipo Bubalo i Louise Esther Bubalo iz Los Angelesa te Šimun i Vera Bubalo iz Osijeka. Kako je ista ekipa u međuvremenu kupila i dva susjedna zemljišta veličine 1584, odnosno 686 četvornih metara, u planu je, kako smo neslužbeno saznali, širenje posjeda gradnjom dodatnih sadržaja poput bazena i teniskih igrališta. Turističko zdanje Bubalovih u Kopačevu već sada izgleda impresivno. Ponosni vlasnici svoje su prezime Bubalo istaknuli na krovu jedne od zgrada.

Konzervatorski odjel

Veliki restoran s kuhinjom prostire se na 426 četvornih metara, tri apartmana s nadstrešnicama imaju više od 300 četvornih metara, tu je i vinski podrum od 60 kvadrata i manja zgrada recepcije. No, kruna cijelog imanja je smještajni objekt sa 25 dvokrevetnih soba, koji izlazi na Ulicu Košuta Lajoša i još je u gradnji.

Šimun Bubalo rekao je da dosadašnji radovi vrijede između milijun i dva milijuna eura. Posjed je popločan starom ciglom, kao što su nekoć bila flastrovana dvorišta imućnijih seljaka. Zanimljivo, stara zgrada, u Ulici Šandora Petefija 93, koja je sada preuređena i dograđena u kuhinju i restoran, zaključkom Konzervatorskog odjela u Osijeku iz travnja 2005., bila je upisana kao zaštićeno kulturno dobro.

Međutim, u svibnju 2009. isti taj Konzervatorski odjel na toj je seoskoj kući brisao svojstvo zaštićenog kulturnog dobra, što je investitorima omogućilo nesmetanu gradnju. Tako se i dogodilo da su na krov te kuće, u sklopu turističkog kompleksa, istaknuli veliki natpis Bubalo.

Nesuđeni kupac Belja

Američki poduzetnik Stiv Bubalo namjeravao je 2004. kupiti veliki poljoprivredno-prehrambeni Kombinat Belje u Baranji. U to vrijeme osječko-baranjski župan bio je njegov rođak, Krešimir Bubalo. Bubalo je tada, zajedno s Branimirom Glavašem (dok su još obojica bila u HDZ-u) snažno lobirao da Belje dođe u ruke Stiva Bubala. No, kao što je poznato Kombinat Belje na kraju je kupila tvrtka Agrokor Ivice Todorića.

Kasnije je u medijima Stiv Bubalo tvrdio da su se njegovu investiranju ispriječili političari koji su tražili mito. Međutim, nikada nije javno rekao tko su bili ti političari. Osim građevinskih tvrtki u SAD-u, Stiv Bubalo u Hrvatskoj ima punionicu vode u Vrlici i poljoprivredno dobro Vrana, kod Zadra. Bio je zainteresiran i za kupovinu Dalmatinske banke i dionica Croatia osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15