TALIJANI GA ODBILI

Istražili smo tko je Talijan koji Hrvatskoj nudi cjepivo: ‘Niti je tražio niti ima dozvolu za to‘

‘Ja sam posrednik, ta cjepiva ne dolaze iz Europe. Vjerujte mi, na tome neću zarađivati novac‘, tvrdi Gasparotti
Juri Gasparotti (u krugu)
 Morry Gash

Talijan Juri Gasparotti putem svoje novigradske tvrtke J. & G. tvrdi da može bez problema nabaviti milijune doza cjepiva, i to Pfizerova, Sputnjik V i AstraZenecu i ponuditi ih Italiji i Hrvatskoj. Nevjerojatna je to informacija kad se zna kakva je isporuka cjepiva u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, gdje cjepivo dolazi na kapaljku i opće je poznato da Europska unija nabavlja cjepivo za sve zemlje.

No, 48-godišnji Gasparotti, broker iz Brescie, pohvalio se talijanskim medijima, ali i dijelu hrvatskih, da i on nudi cjepivo. I to ne samo on, nego i drugi brokeri u Italiji. Jučer nam je potvrdio da stoji iza svojih izjava koje je objavila i talijanska La Repubblica te da će uskoro doći u Hrvatsku.

Cjepivo AstraZenece dosad je ponudio talijanskoj regiji Emilia Romagna, a talijanskim je medijima rekao da je rukovoditeljima njihovih zdravstvenih službi mail poslao 5. veljače. Bio je to prijedlog prodaje - milijun doza AstraZenece po cijeni od 3,50 dolara po jedinici. To je 10 centi više od cijene koju je objavila AstraZeneca. No, Italija je tu ponudu odbila.

image
Juri Gasparotti

Globalna mreža

- Vjerujte mi da cjepivima ne zarađujete novac - kazao je Gasparotti i dodao da bi mogao u roku sedam do deset dana isporučiti milijun doza cjepiva, ali da ne zna bi li i dalje cijena bila 3,50 dolara po dozi jer je tržište nestalno. Nije htio otkriti gdje nabavlja toliko tražene bočice.

- Posrednik sam, promotor i surađujem s velikom stranom farmaceutskom tvrtkom koja je odabrala određenu količinu doza cjepiva iz AstraZenece. Ne mogu reći ime. Međutim, mogu reći da je jedna od najvećih i da nije u Europi. Na tržištu lijekova tvrtke po želji mogu kupiti zalihe lijekova od onih koji ih proizvode. To se odnosi i na cjepiva protiv covida.

To je sve. Farmaceutska tvrtka X koja je odabrala doze AstraZenece pokušava ih plasirati putem brokera poput mene - objašnjava dalje taj broker koji se putem svoje tvrtke u Hrvatskoj, koja nema niti jednog zaposlenika, bavi prodajom tampona i ogrtača za bolnice, maskica i sličnih proizvoda. Također ima druge registrirane djelatnosti, kao što su primjerice nautika i turizam, trgovina, promidžba, posredovanje u nekretninama, gradnja i projektiranje. Objasnio je i da cjepivo nije kod njega na zalihi.

- Nitko ne drži bočice na zalihi. One ostaju kod proizvođača dok broker ne zaključi kupoprodajni ugovor. Tek tada bočice napuštaju mjesto proizvodnje, AstraZenecu, kako bi se isporučile kupcu - ističe dalje. Dodaje da u slučaju da se njegova ponuda prihvati, regija odlazi po cjepivo izravno na proizvodno mjesto AstraZenece u Europi.

Objasnio je i da sam ne može prodavati cjepivo privatnim liječnicima, bolnicama ili slično, nego da je u obvezi cjepivo ponuditi državnim i regionalnom tijelima. Na pitanje kako je moguće da ima dovoljno doza za isporuku preko brokera, a nema dovoljno za ono što je odavno naručila Europska unija, kaže za talijanske medije da o tome ne zna ništa.

'Nudim svojima'

- To nisu pitanja za mene. Tvrtka X s kojom surađujem kaže mi da mi u određenom razdoblju možemo imati određenu količinu doza na raspolaganju za prodaju. I što sam učinio? Umjesto da kontaktiram druge zemlje, predložio sam ih svojoj, i to regiji Emilia Romagna, i mojoj zemlji domaćinu, Hrvatskoj - rekao je. Potvrdio je i da ima još brokera kao što je on koji su ponudili cjepivo drugim talijanskim regijama.

Inače, Gasparottijeva tvrtka bavi se trgovinom na veliko. U 2019. godini godišnji prihod tvrtke bio je nula kuna te je poslovao s gubitkom. Tako je te godine ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od -50.848 kuna. Nije imao zaposlenih.

Iz HALMED-a su nam potvrdili da Gasparottijeva tvrtka nema dozvole za posredovanje cjepivom niti da je za to predan zahtjev.

- Tvrtka ne smije obavljati djelatnost posredovanja na području Republike Hrvatske. Jednako tako, tvrtka nema HALMED-ovu dozvolu ni za eventualne druge djelatnosti, uključujući djelatnost veleprodaje lijekova ili medicinskih proizvoda - odgovorila nam je HALMED-ova glasnogovornica Ivana Šipić Gavrilović.

Potvrdila je da se dosad odobrena cjepiva u promet stavljaju isključivo u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te putem ugovornih veleprodaja koje obavljaju promet predmetnim cjepivima te cjepivo nije moguće nabavljati iz drugih izvora.

No, s druge strane, neslužbeno smo doznali i da u Italiji te drugim europskim zemljama postoji cjepivo na slobodnom tržištu.

- To vam je čisti kapitalizam. Zasad toga u Hrvatskoj nema, ali čuli smo da je to pojava u Italiji - kaže nam drugi sugovornik.

O Gasparottiju se u Novigradu zna vrlo malo. Kako nam kaže tamošnji gradonačelnik Anteo Milos, on uredno plaća sve što treba Gradu i to je sve.

Nešto je više upoznat sa svime poznati hotelijer Sergio Cittar čiji je zet pomogao Gasparottiju da registrira tvrtku prije nekoliko godina.

- Iskreno, ne znam vam puno, ali znam da to nudi i Hrvatskoj. Znam da se bavio prodajom maskica za talijansko tržište i da je zaradio na tome. A ako bi mogao prodavati cjepivo u Hrvatskoj, to bi bila odlična stvar - rekao nam je Cittar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 19:44