AFERA HILLTOP

Ivić Pašalić pravomoćno oslobođen u Austriji

 Damjan Tadić/CROPIX / CROPIX

Ivić Pašalić, nekad jedan od najmoćnijih hrvatskih političara, a danas privatni poduzetnik, u Austriji je pravomoćno oslobođen optužbe u kraku afere Hypo banke nazvanom slučaj Hilltop.

Pošto je Zemaljski sud u Klagenfurtu početkom prošle godine donio nepravomoćnu presudu kojom su Pašalić i još dva hrvatska državljanina, Milan Lučić i Igor Mlinar, oslobođeni optužbe da su poticali bivše šefove banke Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera na pronevjeru “tešku” 14 mil. eura, nadležno tužiteljstvo podnijelo je žalbu tamošnjem Vrhovnom sudu u Beču. No, Vrhovni sud odbio je na sjednici održanoj 10. travnja ove godine žalbu i time je oslobađajuća presuda postala pravomoćna.

Optuženike se teretilo da su 2003. organizirali preprodaju poljoprivrednog zemljišta u Šimunima na otoku Pagu preko tvrtke Hilltop u Liechtensteinu, u kojoj su, preko tri pozadinske tvrtke, udjele držali Pašalić, Mlinar i Lučić. Zemljište su kupili za oko 4,5 mil. eura, a onda otprilike dva mjeseca poslije prodali Hypu za oko 36 mil. eura.

Tužiteljstvo u Klagenfurtu tvrdilo je da je u to vrijeme poduzetnička grupacija, kako su navodili, Ivića Pašalića te Milana Lučića i Igora Mlinara, bila u ozbiljnim financijskim problemima te da nisu mogli podmirivati ranija dugovanja Hypo banci. Suoptuženi šefovi Hypa spornom kupoprodajom odlučili su im pomoći, tvrdilo je tužiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:15