AFERA AGROKOR

Ivica Todorić poručio: Aktivno ću se braniti

 
Ivica Todorić
 / Hanza Media

Unatoč najavama, dugoiščekivano revizorsko izvješće o poslovanju Agrokora u prošloj godini danas neće biti objavljeno, potvrdili su nam u Agrokoru, uz napomenu da bi trebalo biti krajem idućeg tjedna. Kao razlog ponovnog odgađanja objave izvješća navodi se kompleksnost i obim posla, zbog čega revizor još nije okončao posao, ali teško je isključiti mogućnost da postoje i druge “otežavajuće” okolnosti.

Istodobno, Ivica Todorić priprema materijale i analizira financijska izvješća na temelju kojih će nastojati srušiti teze Vlade i povjerenika Ante Ramljaka. Rekla nam je to odvjetnica Jadranka Sloković koju je, kao i Čedu Prodanovića te financijske savjetnike, angažirao vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Kao što i javnost iščekuje objavu revizorskog izvješća PricewaterhouseCoopersa (PwC) o poslovanju Agrokora prije svega u 2016. godini, po tom izvješću izvjesno je i moguć početak kaznenog progona, pa i eventualni poziv Ivici Todoriću za razgovor s tužiteljima ili čak i nalog za njegovo uhićenje.

Na naše pitanje može li se iz objava na blogu iščitati u kojem bi smjeru mogla ići njegova obrana, odvjetnica Sloković je rekla da Todorić u svojim objavama na blogu iznosi svoje argumente i da će u slučaju da dođe do kaznenog postupka i to biti dio njegove obrane.

Kaznene prijave

U svakom slučaju, objavu revizorskog izvješća iščekuju u “niskom startu”; i sam Ivica Todorić, kao i njegov braniteljski tim, ali i tužitelji, jer će, između ostalog, o tome ovisiti i vrlo će se brzo pokazati hoće li se protiv vlasnika Agrokora pokretati kazneni postupak.

Budući da i Todorić i njegov odvjetnički tim računaju na mogućnost pokretanja tog postupka, o čemu sada, dakako, ne žele ništa prejudicirati, sasvim je izvjesno da već neko vrijeme pripremaju obranu vlasnika Agrokora.

Ako je suditi po njegovim objavama na blogu, obrana Ivice Todorića ni u kojem slučaju neće biti pasivna te se može zaključiti da će u eventualnom postupku, bude li pokrenut, on iznijeti aktivnu obranu. Mišljenja svih iole upućenih u slučaj Agrokor su nepodijeljena - revizorsko izvješće PwC-a o poslovanju koncerna moglo bi predstavljati uvod u otvaranje kaznenog postupka nad Todorićem, ali i nizom njegovih bivših suradnika iz vodstva kompanije.

Naime, potvrde li zaključci ove revizorske kuće sumnje da je Agrokor prethodnih godina uistinu lažirao svoja financijska izvješća, izvanrednoj upravi na čelu s Vladinim povjerenikom Antom Ramljakom neće preostati ništa drugo nego da sve odgovorne osobe koje su sastavljale i potpisivale moguće sporne bilance kazneno prijavi nadležnom državnom odvjetništvu.

U konkretnom slučaju, ako bi se ustanovilo da su bilance bile lažirane, prijave bi se mogle odnositi na počinjenje kaznenih djela zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i prevara u gospodarskom poslovanju.

Ovisno o drugim faktorima, moglo bi se, ali i ne mora, raditi o kaznenim djelima počinjenima u sastavu tzv. zločinačkog udruženja. No, ne treba smetnuti s uma da su proteklih mjeseci, usporedo s revizorima PwC-a, analizu poslovanja Agrokora provodili i neovisni financijski stručnjaci koje je angažiralo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Spekulira se da bi i oni, ako već nisu, vrlo brzo mogli dovršiti svoje vještačke nalaze.

Rok za tražbine

Dakle, istražitelji će vjerojatno vrlo brzo imati priliku usporediti dva neovisna izvješća o prethodnom poslovanju Agrokora, nakon čega će biti jasno hoće li kaznene prijave za lažiranje bilanci koje su podnijeli najprije tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov, a kasnije i Sberbank biti odbačene ili će rezultirati progonom.

Na temelju objavljenih informacija već su stvorena očekivanja da je vrijednost imovine značajno smanjenja, odnosno da je u ranijim izvješćima bila precijenjenja, da su knjiženja imovine i obveza bila neuredna te da gubitak koncerna iznosi oko 15 milijardi kuna.

Kada je riječ o obvezama koncerna, prema podacima izvanredne uprave one iznose 40,3 milijarde kuna, a objavom izvješća revizija trebale bi biti neznatno veće.

U zgusnutom tajmingu događanja oko Agrokora sljedeći važan korak je objava tablice s tražbinama koje su vjerovnici prijavili. Neslužbeno se može saznati da samo dokument s tražbinama prema Konzumu ima više od 500 tisuća stranica, a uključuje svu prateću dokumentaciju koja dokazuje potraživanja.

Premda je naizgled riječ o pozamašnoj i teško probavljivoj hrpi papira, čini se da to ipak neće biti tehnički prezahtjevno jer se dostavlja elektroničkim putem i procedura je dosta jasno definirana. U svakom slučaju, kako je najavio Ramljak, dokumentacija će Trgovačkom sudu biti dostavljena do sredine listopada pa će nakon toga konačno biti poznate i sve ukupne obveze Agrokora.

Ramljaku i vjerovnicima Agrokora, u svakom slučaju, tek predstoji ključni dio posla, a to je sklapanje nagodbe. Kada Trgovački sud objavi iznose potraživanja vjerovnika, pozvat će Agrokorove vjerovnike da predlože svoje predstavnike u stalno vjerovničko vijeće. Do kraja godine trebao bi biti poznat i prvi nacrt prijedloga nagodbe između vjerovnika, a do proljeća iduće godine, do isteka trajanja izvanredne uprave, nagodba bi trebala biti i sklopljena.

- Imamo jasnu viziju kako želimo izaći iz tog procesa. Ne bih prihvatio ovaj posao da nisam bio siguran sam sa sobom da će do nagodbe doći - rekao je Ramljak na Liderovoj konferenciji “Dan velikih planova”.

Povjerenstvo

Iako je u srijedu šef Kluba SDP-a Arsen Bauk izjavio da je napravljeno pola koraka naprijed do dogovora s HDZ-om oko osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor i izbora ustavnih sudaca, a i HDZ-ovci su javno omekšali stav, dogovor još uvijek nije postignut. Jučer su iz te dvije stranke stizale kontradiktorne informacije; dok je HDZ slao poruke da pristaju na formiranje povjerenstva, iz SDP-a su, pak, tvrdili da se ništa još točno ne zna. Mogućnost dogovora najavio je sam premijer Andrej Plenković:

“Ni Vlada, a konkretno ni HDZ nema nikakav problem da se sve istraži vezano uz ovu kompaniju, no protiv smo bilo kakvog povezivanja tih tema s drugima poput izbora ustavnih sudaca”. Iz toga se zaključilo da HDZ-u više nije sporno hoće li pristati na osnivanje povjerenstva, ali preostaje dogovor oko toga kada će to biti i hoće li i SDP-ovci napraviti ustupak i odustati od vezivanja izbora ustavnih sudaca s povjerenstvom.

“Dalić je prijetila uhićenjem ako ne potpišemo lex”

U svom drugom blogu jučer Ivica Todorić je ustvrdio da “28. ožujka, nakon što je Agrokor ulagao ogromne napore za standstill, koji je na kraju i većina Agrokorovih banaka potpisala, Martina Dalić šalje članu Uprave Agrokora prijeteći mail, u 2.30 u noći, u kojem prijeti uhićenjima ukoliko se lex ne potpiše”.

Todorić nije objavio taj e-mail, nego je samo dodao: “Neka demantira, ako se usudi”. Potom je naveo kako je “na sastanku u Vladi RH, gdje su se susreli Antonio Alvarez, Ante Todorić i Martina Dalić, Martina Dalić prijetila Anti Todoriću uhićenjem njega i čitave obitelji ukoliko ne potpišu lex Agrokor”. Na kraju je napisao i da “Ante Ramljak šalje SMS-om prijetnju članu Uprave Agrokora na dan 25. ožujka”. “SMS je poslan nakon što je Ramljak (nije jasno u kojoj funkciji, tada nema ni lexa, ali Ramljak tada intenzivno pregovara s raznim dionicima kao predstavnik Vlade) saznao za Agrokorove razgovore o standstillu.

U bijesnom SMS-u tvrdi da prekida svu komunikaciju i da će svi koji su u to uključeni odgovarati. “Ovo su samo neke od silne količine prijetnji i pritisaka. Nezgodna stvar je što se mailovi i SMS-ovi ne mogu izbrisati...”, istaknuo je Todorić. Pokušali smo kontaktirati Martinu Dalić i Antu Ramljaka, ali do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti njihove reakcije. (F. Laušić)

U Vladu sam došao na inzistiranje Bože Petrova

Ivica Todorić je u svom novom blog-uratku jučer ponovio da je na sastanak u Vladu 26. veljače došao “nakon višetjednog inzistiranja Bože Petrova” te da je na sastanku 3. ožujka Zdravku Mariću, ministru financija, “rekao da zahvaljujem Vladi i da ne tražim ništa”. Potom je istaknuo da će uskoro objaviti “i informacije o dijelu pritisaka i prijetnji koje sam primao”, a premijera Andreja Plenkovića je upitao koji su mu dobavljači rekli da bi Agrokor uskoro mogao u stečaj.

“Govorimo li možda o Orbicu, sponzoru Mosta, ili pak Krašu, za koji je radio Ante Ramljak, i kojem su plaćena sva stara potraživanja prema Agrokoru, dok drugima nisu (toliko o tzv. Koordinaciji dobavljača i brizi Marice Vidaković za njihove interese)”, ustvrdio je Todorić, da bi potom upitao Vladu: “Zašto se obmanjuje javnost o stanju u Agrokoru, prešućuju milijarde gubitaka, uništavanje sinergija i potpuni kolaps sustava? Zašto se šuti o blokadi imovine i gubitku kontrole u regiji koja će rezultirati nemogućnošću vraćanja roll-upa i predaje Agrokora u ruke lešinarima?”. Blog je završio riječima: “Dajte odgovore, dva milijuna klikova na mojem blogu u manje od sedam dana - javnost to traži od vas!” (F. Laušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:25