PARNICA

Ivo Goldstein dobio spor protiv Željka Olujića zbog klevete

Odvjetnik Olujić u jednoj je televizijskoj emisiji prije pet godina tvrdio da Goldstein nije akademik
Na fotografiji: Ivo Goldstein
 Željko Puhovski / CROPIX

Željko Olujić, odvjetnik i jedan od poznatijih pripadnika ovdašnje desne scene, mora platiti trideset tri tisuće i četiri stotine kuna povjesničaru Ivi Goldsteinu jer ga je oklevetao, nepravomoćno je presudio Općinski sud u Zagrebu.

Sve je počelo prije pet godina, kad je Olujić 11. veljače 2014. gostovao u TV emisiji “Oluja Ozane Bašić” u kojoj je tvrdio da Ivo Goldstein nije akademik.

Što je rekao

“Ja to pouzdano mogu tvrditi za ovog sadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Parizu. Voditeljica postdiplomskog povijesnog studija tada je bila pokojna dr. Mirjana Gross i ona je Ivu Goldsteina upisala na taj studij prije nego li je on diplomirao na dodiplomskom. Jer je postdiplomski u to vrijeme već počinjao s radom, a on nije diplomirao, falilo mu je još tri mjeseca.

Dakle, da je čekao red, odnosno redovni rok, propustio bi upis na postdiplomski. S obzirom da ga je trebalo što prije ‘utrpati’ na taj postdiplomski, da što prije stekne magisterij znanosti i kasnije doktorat, pribjeglo se ovome”, među ostalim je izjavio Olujić, uz objašnjenje da je o takvim muljažama potrebno javno progovoriti jer hrvatska javnost ima pravo znati istinu o ljudima kojima je dala svoju sudbinu u ruke.

Satisfakcija

Olujić je slične optužbe iznio i protiv tadašnje šefice diplomacije Vesne Pusić, koja ga nije tužila.

Prema sudskoj presudi, Olujić je Goldsteina “omalovažio i uvrijedio te povrijedio njegova prava osobnosti: čast, ugled i njegovo ljudsko dostojanstvo”. U kratkoj izjavi za Jutarnji list Ivo Goldstein je izrazio zadovoljstvo zbog presude:

“S obzirom na neke presude koje su donesene u zadnje vrijeme, lijepo je vidjeti ovakvu odluku suda, makar i prvostupanjsku, a nadam se da će je potvrditi i drugostupanjski sud. Ovdje se ne radi o novcu koji trebam dobiti, nego o satisfakciji koju sam dobio jer sam oklevetan kao da sam prevarant, a ta laž se svako malo ponavlja na internet-portalima. Sada imam sudsku presudu da je to laž i zato sam zadovoljan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:05