Iz homofobne knjige učilo je 13 generacija

ZAGREB - Trinaest generacija učenika trećih razreda gimnazije učilo je iz udžbenika “Biologija 3: Životni procesi”, izdavača Školske knjige u kojem se zaključuje kako je homoseksualna orijentacija posljedica narušenih odnosa između roditelja, kako su žene koje uzimaju kontracepcijske pilule kasnije u većem riziku od višeplodnih trudnoća, a u pubertetu mladi stasaju za normalne, heteroseksualne odnose.



Imao pet izdanja



Novi udžbenik



Autorice se bave samo znanošću, bez seksualne  orijentacije
Udžbenik autora dr. Ivana Regule i dr. Milivoja Slijepčevića, zbog kojeg je Europski odbor za socijalna prava ukorio Hrvatsku zbog homofobnosti u redovnim udžbenicima koje je odobrilo resorno ministarstvo, tiskan je prvi put 1996. godine, a iz upotrebe će biti izbačen tek najesen.



Povučen je tek ljetos, i to očito na brzinu, jer je udžbenik, primjerice, uvršten u popis službene literature za pripremu državne mature iz biologije u školskoj godini 2009./2010., koji je izdao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.  



Ministarstvo ga je očito povuklo tek nakon što je dobilo “packu” iz Vijeća Europe.



Dr. Regula, umirovljeni profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kaže kako nije ni znao da u udžbeniku koji je supotpisao stoji sporna odredba, no ističe kako je nju sročio kolega dr. Slijepčević s Instituta “Ruđer Bošković”. On se, pak, zbog bolesti povukao iz javnog života.



Bivša ministrica:



U tim je godinama vladalo takvo mišljenje o homoseksualnosti
- Taj je udžbenik bio proglašavan najpristupačnijim udžbenikom u ono doba, svi su izdavači bili za njega zainteresirani. Nitko nije sporio ove dijelove, udžbenik je mijenjan nekoliko puta, doživio je pet izdanja, no nitko od nadležnih nikada nije tražio da se mijenja ovaj dio - rekla nam je supruga dr. Slijepčevića.



Udžbenik je odobren u vrijeme kad je ministrica prosvjete bila Ljilja Vokić, sadašnja ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije.



- Ne sjećam se tog udžbenika, kako bih se sjetila? Pa nisam ih ja sve čitala, imala sam stručna povjerenstva. A tada je i vladalo takvo mišljenje o homoseksualcima, sjetite se što je govorio psihijatar Vladimir Gruden i neki psiholozi, govorilo se da se to događa pod utjecajem roditeljskog odgoja i neodgoja - rekla nam je Vokić.



Urednica na godišnjem




Taj udžbenik najvećim će dijelom u gimnazijama zamijeniti novi udžbenik autorica Žaklin Lukše i Sanje Mikulić.



- Ne želim komentirati rad svojih kolega. Mi smo se bavile znanošću,  a ne seksualnim orijentacijama - kaže Sanja Mikulić, profesorica biologije u koprivničkoj gimnaziji.



Urednica povučenog udžbenika Jasna Matekalo iz Školske knjige na godišnjem je odmoru i nismo uspjeli stupiti u kontakt s njom.



 O homoseksualnosti je pisao moj kolega, taj dio nisam ni pročitao



Dr. I van Regula, umirovljeni profesor, bivši pročelnik Biološkog odsjeka na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i predstojnik Botaničkog zavoda, koautor udžbenika za treći razred gimnazije ‘Biologija 3: Životni procesi’



• Zbog dijelova udžbenika kojem ste koautor Europski odbor za socijalna prava ukorio je Hrvatsku jer je udžbenik uvredljiv za homoseksualce.



- Stvarno? Nisam za to čuo... nisam znao ni da je udžbenik sada na tapeti ni da sadrži takve dijelove. Ja sam pisao samo botanički dio, odnosno prvi dio udžbenika, i kod mene nema takve tematike. Bio sam strogo ograničen na biljke. Ovaj drugi dio je pisao kolega.



• Ali ipak ste supotpisani na cijeli udžbenik. Jeste li prije vidjeli sporne dijelove?



 - Ne, nisam. Nisam sve ni pročitao, nije me sve to zanimalo. Pročitao sam dio oko cirkulacije, to mi je bilo zanimljivo, ali u ove aspekte nisam ulazio. Žao mi je ako je kolega pogriješio i nekoga uvrijedio. Sad će vjerojatno i zabraniti udžbenik.



• Koji je vaš stav o osobama homoseksualne orijentacije?



- Čujte, tu još nema nikakvih čvrstih dokaza, ne zna se zasigurno je li u pitanju genetika ili ne. Tu još postoje lutanja. Ja sam to malo privatno pratio i moglo biti biti da roditelji ipak imaju utjecaj na to. Ja imam 73 godine. Kao mlad sam bio u đačkim i studentskim domovima i moram vam reći da tamo nije bilo niti jednog jedinog dečka takvih sklonosti. Ali, onda je odgoj bio drugačiji. Ali bilo bi dobro da znanost to konačno iskristalizira.



• Ministarstvo obrazovanja nikada od vas, autora, nije tražilo da mijenjate sporni dio udžbenika?



- Mi smo udžbenik dorađivali nekoliko puta, ali smo mijenjali samo neke sitnice. Kod mene, u mojem dijelu, nije ih gotovo ni bilo jer ja sam napisao samo sigurne činjenice. Što je kolega mijenjao, ne znam točno, ali vjerojatno bi i ovo doradio da su ga tražili.  (K. Turčin
)





K. Turčin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:06