ŽRTVE RATA IZ 1945.

Iz jame Jazovka Ministarstvo branitelja ekshumiralo 814 žrtava čiji identitet neće moći utvrditi

Jamu Jazovka otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka 1989., a speleolozi su počeli s detaljnim registriranjem žrtava 1999.
Jama Jazovka
 
 Damir Krajac/Cropix

- Jama Jazovka dosad je najveće nalazište, a iz nje su ovih dana izvučeni posmrtni ostaci točnije 814 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Identifikacija neće biti moguća s obzirom na stanje posmrtnih ostataka - kazao je dosadašnji, a i budući ministar branitelja Tomo Medved.

Rekao je da je postupak ekshumacije bio izuzetno težak jer se radi o jami uskog prolaza, ali da su speleološke ekipe odradile odličan posao. U jami Jazovka nedaleko od Sošica na području općine Žumberak pronađeni su ostaci žrtava među kojima su uz zarobljene pripadnike ustaške i domobranske vojske, bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre, a koje su pripadnici partizanskih jedinica prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh, Sestre Milosrdnice i Vrapče.

Jamu Jazovka, inače, otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka 22. siječnja 1989. godine, i to nakon 14 godina tajne istrage. U kolovozu 1999. godine karlovački speleolozi, počeli su s detaljnim registriranjem žrtava Jazovke, ali bez izvlačenja posmrtnih ostataka.

U kolovozu 1999. godine patolog prof. dr. Žarko Danilović na tu temu izjavio je za Večernji list:

- Imamo sve dokaze da su u jamu bačeni i ranjenici koje su partizani odmah nakon Drugog svjetskog rata pokupili iz Bolnice Sveti Duh, njih oko 270, te ih doveli u Sošice, likvidirali i bacili u jamu. Za ove ranjenike pobacane u Jazovku imamo i svjedočanstvo partizana koji je vozio autobus kojim su žrtve dovezene do jame. Drugi put više nije htio voziti kad je vidio što se ondje s ljudima radi.

Ovo istraživanje provela je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a ekshumacija je otpočela u ponedjeljak, 13. srpnja i trajala je tjedan dana.

- Na temelju posmrtnih ostataka pokušat ćemo utvrditi spol i dob žrtava, jer identifikacija neće biti moguća - kazao je Medved dodajući da će se kasnije izgraditi dostojanstvena grobnica za žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:32