ZADUŽENJE

IZDANJE DRŽAVNIH OBVEZNICA ZAVRŠILO BOLJE OD OČEKIVANJA: Marić se uspio zadužiti za 8,5 milijardi kuna po najpovoljnijim uvjetima ikad!

 BRUNO KONJEVIĆ / HANZA MEDIA

Prvo ovogodišnje izdanje državnih obveznica završilo je bolje od očekivanja: Ministastvo financija uspjelo se zadužiti za 8,5 milijardi kuna po najpovoljnijim uvjetima ikad. Kao što se i najavljivalo, država je realizirala dva izdanja kunskih obveznica na pet i jedanaest godina, a vrlo zainteresirani ulagači posudili su joj novac uz kamatnu stopu od 2,25 i 2,875 posto. Knjige upisa otvorene su u petak u devet sati, a zatvorene su za manje od pet sati. U tom “povijesno najznačajnijem interesu investitora”, kako navodi Ministarstvo financija, ulagači su državi bili spremni posuditi iznos od 20 milijardi kuna, što je gotovo dva i pol puta više od planiranog izdanja.

Zavidan interes pokazali su svi domaći institucionalni investitori, uključujući mirovinske i investicijske fondove, osiguranja i banke, što samo pokazuje da je sustav preplavljen novcem i traži priliku za ulaganju. Očito u financiranju države vide manji rizik nego ranije, pa su i ostvareni prinosi manji od inicijalno naznačenog prilikom poziva na upis.

Tako je petogodišnje izdanje obveznica realizirano uz kamatnu stopu od 2,25 posto te prinos od 2,29 posto, a ono na rok od 11 godina uz kamatnu stopu od 2,875 posto te prinos od 3,09 posto.

- Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Republike Hrvatske s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od 5 godina i 11 godina, objašnjava Ministarstvo financija i dodaje da je prinos od 2,29 posto na 5-godišnje izdanje “predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice Republike Hrvatske od kada je Republika Hrvatska započela sa izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala”.

Usporedbe radi, kada se Ministarstvo financija posljednji put zaduživalo sredinom prošle godine, na domaćem tržištu izdalo je petogodišnju obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna, uz kamatnu stopu od 2,75 posto i prinos od 2,85 posto.

Tada je rečeno da je to "povijesno najniži prinos" od 2001. kada je država započela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu. Postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja, prema mišljenu Ministarstva financija, "dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore". Prikupljana sredstva od 8,5 milijardi kuna bit će iskorištena za refinanciranje obveznice u iznosu od 5,5 milijardi kuna koje dospijevaju na naplatu idući tjedan, a preostale tri milijarde kuna koristit će se "za financiranje općih potreba državnog proračuna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:13