DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA

IZLAGAČI BIJESNI ZBOG 'TERORA' NA GASTRO MANIFESTACIJI U VODNJANU 'Nećete vjerovati za kakve su prekršaje naplaćivali drakonske kazne'

 
Predsjednica RH u petak je posjetila Dane mladog maslinova ulja u Vodnjanu
 Danijal Bartolić / CROPIX

Nakon što su u javnost izašli izlagači na nedavno održanoj manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu žaleći se na sveobuhvatnu inspekcijsku akciju za vrijeme te masovne gastro manifestacije, oglasilo se i Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava. Naime, izlagači su se požalili da su u dva dana inspektori iz Carinske uprave te porezni inspektori naplatili za sitne prekršaje drakonske kazne, poput manjka u kasi od 50 kuna ili što je na etiketi vina pisalo Made in Croatia, a ne Proizvedeno u Hrvatskoj.

U Ministarstvu financija kazali su nam da je tijekom 17. studenoga ove godine na manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu Carinski ured Pula proveo je redovite mjere nadzora fiskalizacije, pri čemu su utvrđena dva slučaja neizdavanja računa.

- Dakle, u konkretnom slučaju se nije radilo o minornim ili formalnim pogreškama obveznika, nego o nesporno utvrđenim slučajevima teških kršenja poreznih propisa s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, što je uključivalo lažiranje evidentiranja ostvarenog prometa. S obzirom na pojedine tvrdnje iznesene u javnom prostoru u vezi s odnosnim postupanjem, navodimo da se nadzori fiskalizacije redovito i sustavno provode na sajmovima i drugim manifestacijama sukladno donesenim planovima nadzornih aktivnosti, poručili su. Dodali su i kako Carinska uprava nije provodila bilo kakve nadzore u području označavanja proizvoda, s obzirom da na to nije zakonski ovlaštena.

-Također, Carinska uprava nije izricala nikakve, pa niti drakonske kazne, niti mjere zabrane obavljanja poslovne djelatnosti. Napominjemo da u konkretnim slučajevima tek slijedi provedba prekršajnog postupka. Zaključno, iz navedenoga je sasvim razvidno da tvrdnje iznesene u javnom prostoru vezano uz nadzorno postupanje Carinske uprave ne odgovaraju stvarnom stanju, zaključili su u Ministarstvu financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:28