TKO SU DOBITNICI, A TKO GUBITNICI

Izračunali smo kolika će vam sada biti plaća: I premijeru padaju primanja - za 270 kuna

Prosječan Zagrepčanin bez djece, koji sada prima 5.729 kn neto, od proljeća će biti siromašniji za 97 kn
 Dragan Matić / CROPIX

Prosječan Zagrepčanin bez djece, koji sada prima plaću na razini državnog prosjeka od 5.729 kuna neto, od proljeća će biti siromašniji za 97 kuna.

Ako ima jedno dijete, to će smanjenje biti bitno manje, 27 kuna, a ako ima dvoje djece, od 1. ožujka plaća će mu biti veća 123 kune.

Pokazuju to računice koje smo napravili nakon što je Vlada jučer predstavila svoj prijedlog izmjena u sustavu poreza na dohodak, kojim će pokušati amortizirati cjenovni šok koji će građani doživjeti nakon što opća stopa PDV-a poraste sa sadašnjih 23 na 25 posto.

Izračunajte kolika će vam sada biti plaća

Primjena od 1. ožujka

Promjenama u sustavu poreza na dohodak povećava se neoporezivi dio dohotka sa sadašnjih 1.800 na 2.200 kuna. Iako porezne stope ostaju iste - 12, 25 i 40 posto, mijenjaju se porezni razredi, pa će se najniža stopa od 12 posto obračunavati samo na dohodak između 2.200 i 4.400 kuna, dok će se stopa od 25 posto razrezivati na dohodak do 11.000 kuna. Sve preko toga, oporezivat će se stopom od 40 posto.

Najveći dobitnici nove Vladine kalkulacije u segmentu poreza na dohodak bit će građani s nižim primanjima, onima ispod državnog prosjeka . Oni će od 1. ožujka dobivati 60 do 80 kuna više. Tako će, primjerice, kako pokazuju Vladine kalkulacije, sadašnja mjesečna neto plaća od 4.518 kuna za građanina s jednim djetetom značiti i 80 kuna više u džepu, dok će građanin s plaćom od 5.210 kuna dobiti 66 kuna više.

U plusu 7,80 kuna

Najmanju korist od ovih izmjena, prema Vladinim izračunima, imat će građani s jednim djeteteom i plaćom od 5.556 kuna, koji će dobiti samo 7,80 kuna.

Svima koji imaju primanja veća od državnog prosjeka, plaća će pasti. Najgore će pritom proći samci, kojima plaća počinje padati već kod iznosa od 5.000 kuna. Među žrtvama vlatite porezne sjekire bit će i sam premijer Zoran Milanović : on je jučer otkrio da će njegova plaća, nakon što zaživi novi sustav, biti manja za 270 do 300 kuna. Sličnu sudbinu doživjet će i njegovi ministri, kao i ostali bolje plaćeni građani.

- Želimo sačuvati srednji sloj - poručio je jučer Milanović.

U Vladi tvrde da će koristi od izmjena u sustavu poreza na dohodak imati oko 750.000 građana, što znači svaki drugi zaposleni. Njima će se u džepove sliti ukupno 250 milijuna kuna. Upravo je to i iznos za koji će se smanjiti i prihod državnog i lokalnih proračuna, budući da se najveći dio prihoda od poreza na dohodak slijeva u blagajne gradova i općina.

Novi sustav oporezivanja plaća nije dirnuo u jedine preostale porezne olakšice - one za djecu. Kao i dosad, roditelj će za prvo dijete imati pravo na povećanje osobnog odbitka u visini od 50 posto. No, budući da se povećao iznos osobnog odbitka, automatski je bitno povećana i olakšica za dijete. Roditelj jednog djeteta tako će umjesto dosadašnjih 2.700 neoporezivih kuna mjesečno moći zaraditi 3300 kuna na koje ne plaća porez. Roditelj dvoje djece imat će pravo na 4.840 neoporezivih kuna, a onaj s troje djece na čak 7.040 kuna na koje ne plaća porez.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:05