ŽESTOK ISTUP

Grbin o odluci Ustavnog suda: ‘Taj gnjus bi poništio izbore da su rezultati bili drugačiji. Popišali su se na sve nas‘

Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a počela je u 15:30 sati u središnjici stranke na Iblerovom trgu

Peđa Grbin na izvanrednoj pressici

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je na izvanrednoj konferenciji za novinare priopćenje i upozorenje Ustavnog suda.

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

- Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav. Ne mora čitati daleko, Ustav kaže da narod vlast ostvaruje izborom svojih predstavnika, a narod je svoje zastupnike izabrano u srijedu, započeo je Grbin.

- Nama je bilo zabranjeno govoriti neke stvari i mi smo se toga držali zato što poštujemo institucije. Ovo što su napravili jeispod svake razine, sramota. Ovo je sramota i za državni udar. Oni su se popišali na sve nas. Odlučili su da oni mogu promijeniti sve, zato što im se hoće, bez obzira na to za koga su ljudi glasali, rekao je.

- Slušao sam ga i shvatio da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji. bio spreman poništiti izbore. Neka sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu žele: ‘Jedini premijer smije biti Plenković‘. Ja im poručujem - neće vam proći, kazao je Grbin.

- Koristim ovo da kolege iz jučerašnje opozicije da se sjete onoga što su govorili prije izbora. Ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo da to rade ubuduće. Svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjestan da ih čeka ista sudbina i odluka Ustavnog suda kao što su danas donijeli.

image

Peđa Grbin na izvanrednoj pressici

Damjan Tadic/Cropix

- Imamo priliku i tu ćemo šansu ispuniti. Dva su koraka. Moramo konstituirati sabor što prije. A onda se dogovoriti u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu. Mi poručujemo - sve opcije su na stolu i oko svega smo spremni pregovarati. Ovo je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo po nogama, oštar je bio Grbin.

- Sada je prilika da kažemo – dosta je. Dvije trećine građana je glasalo za promjene, to je realnost. Puno je toga što se može napraviti u godinu dana, od smjene Turudića do promjene izbornog zakona, rekao je Grbin o prioritetima.

Grbina su pitali o tijeku pregovora.

- Neću pregovore voditi preko medija nego oči u oči. Moramo se prilagoditi onome na što nas Ustav prisiljava, a Milanović može sudjlovati u konzultacijama. Sadržaj razgovora ću prezentirati kada dođe trenutak, kazao je.

Je li Milanović mandatar?

- Nije. To se postaje kada se skupi 76 potpisa. Volio bih vidjeti taj Ustavni sud koji će krojiti vladu ako jednu osobu podrži 76 ljudi. Ovo govorim kao pravnik - ovo se obrazloženje svodi na jednu rečenicu. ‘Zato što sam ja rekao.‘ Pravnih argumenata tu nema. Ovo obrazloženje oni mogu objesiti mačku o rep, rekao je Grbin.

Kaže i da je razgovarao s Milanovićem nakon izbora.

- Jesam. Imamo i plan C, ali o tom potom. Izbori su bili u srijedu, od tad nije prošlo ni 48 sati. U Nizozemskoj pregovori traju šest mjeseci, to se ovdje neće dogoditi, ali stvari se ne rješavaju preko noći. Ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud tu odluku poništi, onda ću vam reći što će se dogoditi. Odluka od 18.3. sve dane stoji na mom stolu, zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:07