MAGNITUDA 5.6

Jak potres uzdrmao Crnu Goru, epicentar nedaleko Dubrovnika, oglasili se hrvatski seizmolozi

Potres se osjetio diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine o čemu svjedoči više od 1500 komentara na aplikaciji EMSC-a
 /Emsc

Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su u 4 sata i 6 minuta jak potres magnitude 5.6 u Crnoj Gori 56 kilometra Sjeveroistočno od Dubrovnika. Intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva EMS.

Crnogorski Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju navodi kako je potres bio magnitude 5.4 što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stupnjeva na Mercallijevoj ljestvici, dok je Euromediteranski seizmološki centar izvijestio kako je magnituda bila 5.3.

Za sada nema informacija o ozlijeđenima niti o materijalnoj šteti. Iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju navode kako je potres mogao izazvati određenu materijalnu štetu u području epicentra.

Potres se osjetio diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine o čemu svjedoči više od 1500 komentara na aplikaciji EMSC-a, a većina navodi kako je potres bio dug i snažan.

"Dug i jak zemljotres, i 15 minuta poslije pomalo podrhtava", ‘Bilo je strašno", "Dugo i jako je treslo! Skočio sam iz najdubljeg sna!", samo su neki od komentara.

Dubrovački vjesnik piše kako je potres dugo tresao šire dubrovačko područje:

"Bilo je dugo i snažno", "Mogu zamisliti kako je bilo u epicentru", "Sekunde nekada dugo traju", "U zidinama je bilo baš strašno", "Trajalo je duže od 10 sekundi", "Tresla se cijela soba", komentirali su građani.

A izvješća o podrhtavanju dolaze i iz Sinja, Knina, Splita i otoka:

"Stan je zaplesao", uplašila se čitateljica iz Metkovića.

"Momački je zatreslo", javlja čitatelj s Hvara.

"Krevet se dugo ljuljalo svi smo se probudili", javljaju s Pelješca.

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 30 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3,4 stupnja prema Richteru s epicentrom nedaleko od prvog potresa.

Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko.

Samo nekoliko minuta nakon jakog potresa u Crnoj Gori novi potres osjetio se i u BiH, jačine 3.1 po Richteru. Epicentar potresa bio je 49 kilometara od Mostara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:46