USKORO POTPIS UGOVORA

J&T JE VLASNIK RIJEČKOG MEDIJSKOG BIZNISA Novi list prešao u ruke češko-slovačkog fonda

 Tea Cimaš

Opunomoćenik JOJ Media Housea, češko-slovačke medijske kompanije u većinskom vlasništvu fondova J&T Banke, u četvrtak bi trebao potpisati ugovor o kupnji riječkog Novog lista, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem listu iz izvora bliskih kupcu.

Nakon predstečajne nagodbe i nagomilanih dugova, među kojima je najveći onaj Zagrebačkoj banci, prodajom češkim investitorima Novi list trebao bi za novog vlasnika dobiti medijsku grupaciju koja je prema godišnjem financijskom izvješću JOJ Medza 2014. godine ostvarila 142 milijuna eura prihoda, te 8,3 milijuna eura gubitka.

Manjinski dioničar s udjelom od 0,1 posto te kompanije je Richard Flimel, predsjednik Odbora direktora, odnosno glavni direktor novog vlasnika Novog lista.

Ostatak drže fondovi J&T-ja J&T Media Enterprises i J&T vehicle preko kompanije TV JOJ LP. Biznis JOJ Media Housea sastoji se od oglašivačkih kompanija, posebice u segmentu vanjskog oglašavanja, produkcije televizijskog programa, kako serija tako i informativnih televizijskih emisija, te internetskih portala. Osim u Češkoj i Slovačkoj posluju i u Austriji. Ključni ljudi J&T Banke su češki investitori Ivan Jakabovič, Peter Korbačka, Jozef Tkáč i Patrik Tkáč, a u rujnu prošle godine svoje ulaganje u češku financijsku grupaciju J&T Finance Group povećala je kineska kompanija CEFC China Energy Company Limited. U Hrvatskoj su češki investitori prisutni kroz vlasništvo u Vaba banci.

Htjeli su, no nije im uspjelo od Dragutina Biondića kupiti Centar banku, no nakon što se s njim nisu uspjeli dogovoriti, ta je banka završila u stečaju.

Lani su fondovi J&T-ja pokazali interes za preuzimanjem dionica rovinjske Adris Grupe i njihova biznisa u turizmu, osiguranju i proizvodnji ribe. JOJ Media House kao kompanija osnovana je 2010. godine, no začeci biznisa sežu na početak milenija, kad je TV JOJ pokrenuo kasnije češki političar i zastupnik u Europskom parlamentu Vladimir Železny, u vrijeme kada se bavio medijskim biznisom.

TV JOJ pokrenuo je pošto je raskrstio s vođenjem američke Nove TV, odnosno tvrtke Central European Media Enterprises u Češkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22