DEMOKRACIJA U STRANCI

JANDROKOVIĆ NAKON POBJEDE PLENKOVIĆA 'Izbori su srušili i neke mitove i danas možemo na drugačiji način gledati kako ćemo voditi politiku HDZ-a'

Gordan Jandroković
 Damjan Tadić / CROPIX

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako rezultati unutarstranačkih izbora pokazuju da je HDZ stranka desnog centra, a nikako ekstremna i radikalna stranka, što je bio dio poruka dijela kandidata koji su sudjelovali na izborima.

"Poruka članova HDZ-a je jasna, pružena je podrška politici predsjednika Andreja Plenkovića, njegovim suradnicima i timu. Ovo su impresivne brojke i uvjerljiva pobjeda te je to očito poruka koju su članovi željeli uputiti i onima koji danas vode HDZ - u prvom redu predsjedniku Plenkoviću, ali i očito i hrvatskoj javnosti”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Damir Sesvečan izvijestio je novinare da je nakon rezultata s obrađenih 63 posto biračkih mjesta Plenković osvojio 80 posto glasova, a njegov protukandidat Miro Kovač 20 posto.

Plenkovićev kandidat za zamjenika predsjednika Tomo Medved osvojio je 72 posto glasova, a Ivan Penava 28 posto.

Na izborima su prošli i ostali članovi Plenkovićeva tima - Oleg Butković kao kandidat za potpredsjednika stranke osvojio je 19 posto glasova, Ivan Anušić i Branko Bačić po 17 posto, a Zdravka Bušić njih 14 posto.

Protivnici nisu uspjeli dobiti dovoljno glasova niti za jedno mjesto u vrhu HDZ-a - Davor Ivo Stier dobio je deset posto. Milijan Brkić i Tomislav Tolušić osvojili su osam posto glasova, Hrvoje Tomasović četiri posto, a Ivan Kujundžić njih tri posto.

Jandroković je ustvrdio kako to znači da je HDZ bio, sada je i bit će stranka desnog centra, demokršćanska i narodnjačka stranka, a nikako ekstremna i radikalna stranka.

Upitan hoće li nakon takvih rezultata Milijan Brkić ostati na mjestu potpredsjednika Sabora, odgovorio je kako su Plenković i njegov tim na izborima dobili poruku koja obvezuje jer se radi o velikim razlikama u odnosu na protukandidate.

"Izbori su srušili i neke mitove i danas možemo na drugačiji način gledati kako ćemo voditi politiku HDZ-a", kazao je.

Poruke su jasne. Vidi se koje ljude i kakvu politiku žele. Sasvim sigurno će stranačka tijela o tome voditi računa. Kakva će biti suradnja ovisit će o porukama koje ćemo slušati u idućim danima, rekao je Jandroković.

"Očito se od predsjednika i njegovih suradnika očekuje da u politici budu konzistentni i traže partnere s kojima će formirati novu vladu nakon idućih parlamentarnih izbora”, poručio je.

Ocijenio je kako je tijekom kampanje bilo "potpuno neprihvatljivih izričaja" i da se Plenkovića napadalo retorikom kakvu ne koriste ni oporbene stranke.

"Vjerujem da je onima koji su to izgovarali danas žao jer su promašili svojom kampanjom, svojim porukama i promašili su politike koje bi željeli voditi. Članovi HDZ-a pokazali su što misle o tome što su činili u toj kampanji", poručio je Jandroković.

Najavio je da će se nakon unutarstranačkih izbora nastaviti s pripremama za parlamentarne izbore, vodeći računa i okolnostima vezanim uz koronavirus, a nastavak unutarstranačkih izbora bit će obustavljen do boljih vremena.

Jandroković je pritom najavio da će se na tu temu u ponedjeljak održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:08