PREDSJEDNIK SABORA

JANDROKOVIĆ 'Smanjit ćemo mogućnost manipulacije saborskim poslovnikom. Šalabahter za postavljanje pitanja na aktualcu? Pa to postoji oduvijek'

 Goran Mehkek / CROPIX

Što nas čeka u novoj parlamentarnoj godini u Dnevniku Nove TV otkrio je predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković s kojim je razgovarao Mislav Bago.

Na tvrdnju novinara da HDZ-u zadnjih dana 'ne ide s ovim afericama', Jandroković je odgovorio da mu se čini kako im vrlo dobro ide.

- Pogledajte rezultate koje Hrvatska ostvaruje poput rasta kreditnog rejtinga, suficita proračuna, turističkih rezultata, rasta zaposlenost, rekao je, na što mu je Bago kontrirao da su to Vladini, a ne HDZ-ovi rezultati te naveo sve turbulencije u stranci proteklih dana.

- Te stvari su puno manje bitne od onoga što Vlada radi, a tiče se životnog standarda naših građana. Smisao politike je činiti javno dobro, a stranka je instrument da se ono i ostvari. Svi oni koji to ne razumiju i guraju svoje privatne ili parcijalne interese ispred interesa države, ne čine korist građanima Hrvatske. To nije smisao politike i tako se politici ne može pristupiti, rekao je.

Bago ga je pitao šalje li time poruku donedavnom šefu ličko-senjskog HDZ-a Darku Milinoviću koji je digao bunu u ogranku jer se ne kadrovira po njegovim zamislima.

- Šaljem poruku ne samo našim članovima, već svima. Želimo da u politici i u odabiru ljudi koji se bave važnim javnim djelatnostima, stručnost bude na prvom mjestu. Sve ovo što se medijski gura u prvi plan, nije toliko bitno. HDZ je od svog osnutka najveća hrvatska stranka i brine za interese Republike Hrvatske. Oni moraju biti u fokusu, a ne stranački ili privatni interesi, odgovorio je Jandroković.

- Je li vam prihvatljiv način na koji vaš član predsjedništva komunicira s ministrima nazivajući ih kvaziministrima?, pitao je Bago.

- To je sporedna stvar. Važne stvari tiču se životnog standarda i velikih infrastrukturnih projekata poput Pelješkog mosta ili LNG terminala. Ovo su stvari koje se povezane s unutarstranačkom demokracijom. Neke stvari možda ponekad i izađu iz okvira koje ja smatram prihvatljivim, ali neću se time opterećivati, kaže Jandroković i dodaje da te stvari neće poljuljati HDZ.

Govoreći o izmjenama saborskog poslovnika, Jandroković je potvrdio da će doći do skraćenja vremena za replike te da će se uvesti reda u traženju stanki.

- Mi moramo u fokus staviti sadržaj rasprave, a eventualne distrakcije u drugi plan. Želimo da rasprave u Saboru budu efikasne i racionalne te fokusirane na sadržaj. Ideja je da smanjimo mogućnost manipuliranja odredbama poslovnika te reguliramo stanku koja se počela obijesno koristiti. Želimo regulirati i povrede poslovnika koje se zloupotrebljavaju te naravno smanjiti repliciranje odnosno zabraniti repliciranje unutar istog kluba - skraćivanje replike s dvije na jednu minutu.

Na pitanje koja je to konkretna reforma koja će se ove godine provesti, a da će je građani osjetiti, Jandroković je Bagu uputio na dnevni red predstojeće saborske sjednice.

- Pogledajte samo zakone koji će se donositi u ovom dijelu sjednice – tu su Zakon o poticanju ulaganja, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o poticanju istraživačkih i razvojnih projekata. Donesene su i mjere o samozapošljavanju, svatko tko krene s nekim projektom za njega može dobiti više od 50.000 kuna. Sve su to mjere koje izravno utječu na život hrvatskih građana, rekao je.

O dosadašnjem radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i njegove predsjednice Dalije Orešković Jandroković nije htio konkretno govoriti, najavljujući tek da će stav izreći na plenarnoj sjednici. Jednako je zakopčan bio i na temu skorašnjeg izbora novog glavnog državnog odvjetnika, odnosno mogućnosti da aktualni šef DORH-a Dinko Cvitan bude imenovan na još jedan mandat.

- Sve ćete znati na vrijeme, rekao je.

Bago ga je na kraju pitao o šalabahteru za postavljanje pitanja na aktualcu koji je procurio u medije.

- To je praksa koja postoji od kada je Hrvatskog sabora. Oporba postavlja za Vladu neugodna pitanja, a zastupnici iz redova vladajućih nastoje pokazati što Vlada dobro radi, zaključio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:07