NA POČETKU MANDATA

Jandrokoviću prekipjelo, u Saboru se ukida legendaran institut?! Eksperti: ‘Pa onda može raditi što mu padne na pamet...‘

Ivan Rimac ističe da je potrebno kažnjavati govor mržnje i sprečavati uvrede u Saboru, a ne ukidati postojeće institute

Gordan Jandroković 

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potaknut neopravdanim pozivanjem zastupnika na povrede Poslovnika kako bi istog trenutka odgovorili na nečije izlaganje, ustvrdio je u utorak kako je sada gore nego u prošlom sazivu te najavio da će predložiti ukidanje tog instrumenta.

„Prestanimo koristiti povrede Poslovnika kako smo počeli jer ovo je još više i gore nego je bilo u prošlom sazivu. Prvi prijedlog koji predlažem da uđe u izmjene Poslovnika je da se ovaj način povrede Poslovnika ukine jer ovo je potpuno besmisleno”, kazao je Jandroković reagirajući na postupke zastupnika.

Kako saborski zastupnici već dugo zloupotrebljavaju povredu Poslovnika kako bi ju iskoristili za repliku, Jandroković je već i ranije najavljivao da će ukinuti mogućnost korištenja povrede Poslovnika. 2021. godine je rekao da rasprava zbog takve zlouporabe traje predugo i u jednom danu se stignu raspraviti tek 2-3 točke.

Pozivao je na promjenu Poslovnika i 2022. godine, žaleći se da su rasprave u Saboru sve manje u smjeru analize zakona, a sve više u sferi međusobnog vrijeđanja. Ipak, tada je rekao da ne bi bilo dobro mijenjati Poslovnik na polovici mandata. Sada, na početku novog mandata, Jandroković opet poziva na promjenu Poslovnika i ukidanje instituta povrede istog.

Ustavni stručnjak Robert Podolnjak kaže da ipak treba biti oprezan.

- Taj institut često se koristio kao zamjenska replika, a u određenim situacijama kao stvarna povreda Poslovnika. No, nemoguće mi je pretpostaviti da bi se to moglo u potpunosti ukinuti. Ne znam na koji bi način zastupnici tada mogli stvarno ukazati da je tijekom sjednice došlo do povrede Poslovnika. Mora postojati način na koji bi zastupnici to morali moći učiniti. Taj institut mora postojati, samo je pitanje kako će biti reguliran Poslovnikom Sabora, rekao je Podolnjak za N1 i dodao:

- Ako zastupnici ne bi imali nikakvo pravo ukazati na povredu Poslovnika, onda bi se doista moglo dogoditi da predsjednik vodi sjednicu kako mu padne na pamet.

Slaže se i politički analitičar Ivan Rimac.

- Imamo cijeli niz pravila koji umrtvljuju raspravu u Saboru i smanjuju mogućnost da se ona razvije u nekom smislenom smjeru. A sva ta pravila omogućila su govornicima u saboru da skreću s teme i da ne raspravljaju tematski. Usporedimo li to s britanskim Parlamentom gdje praktički postoji obveza da se organizira razmjena mišljenja dviju strana pa nemate jednog, nego dva govornika koji stoje jedan nasuprot drugom i međusobno razmjenjuju argumente, onda vidite da su rasprave u našem Saboru obična karikatura, kaže Rimac za N1.

Ističe da je potrebno kažnjavati govor mržnje i sprečavati uvrede u Saboru, a ne ukidati postojeće institute.

Podsjetimo, Jadrokovićevoj najavi ukidanja povrede Poslovnika je prethodilo izlaganje Dragane Jeckov (Klub SDSS-a) koja se prisjetila finalne noći Eurovizije kada su, kako je kazala, mladi okupljeni na Europskom trgu u Zagrebu pokazali da su slobodni, neopterećeni i okrenuti budućnosti te da „antisrpska histerija koja se širi iz desničarskih krugova nema očekivani utjecaj”.

„Iznenada i neočekivano zaorio se uzvik ‘ajmo braćo Srbi‘ a onda se na velikom ekranu pojavila Konstrakta”, kazala je Jeckov. Podsjetila je da i da je Srbija od 37 zemalja jedina hrvatskom predstavniku Baby Lasagni dala maksimalni broj bodova.

Ti mladi ljudi, Baby Lasagna i svi oni na Europskom trgu rođeni nakon rata i svih poslijeratnih događanja pokazali su koliko su slobodni i neopterećeni i da na njih „antisrpska histerija” nema utjecaj jer oni to ne žele, oni trebaju biti uzor, poručila je Jeckov.

Na njezino izlaganje zastupnici DP-a i Mosta digli su niz povreda Poslovnika što je nagnalo Jandrokovića da još jednom apelira na njih da ne koriste taj instrument kako bi polemizirali i otvarali nove teme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 23:44