DINKO PINTARIĆ

JE LI OVO TRENUTNO NAJISTRAŽIVANIJI ČOVJEK U DRŽAVI? Slučajevi se nižu kao na pokretnoj traci, u mjesec dana već treći put na udaru istražitelja

Nakon dvorane i kabineta, pod lupom USKOK-a pogodovanje Parkcomu, tvrtki koja je naplaćivala parkiranje u Sisku
Sisak, 240513.Performans umjesto suceljavanja priredili su gradonacelnik Siska Dinko Pintaric i njegova protukandidatkinja Kristina Ikic Banicek iz SDP-a. Pintaric je 15 minuta cekao da se Kristina Ikic Banicek pojavi u Domu kulture na suceljavanju kojeg je on organizirao i na koje ju je pozvao preko medija, iako je znao da ona nece doci. Na kraju je izrecitirao jednu, kako je nazvao, haiku pjesmu: Ikebano, ikebano, nocas sam te sanjo. Meni dosla nisi, Sisak place, di si, di si. Pet minuta prije suceljavanja pred Dom kulture dosla je Kristina Ikic Banicek i rekla da nece ici na stranacki skup kojeg je organizirao Pintaric, da on nije dosao na dva suceljavanja i da se nada da ce doci na javno suceljavanje na Radio-Sisak u utorak. Dodi Dinko, nemoj se bojati, rekla je Kristina Ikic Banicek. Na fotografiji: Dinko Pintaric sam za stolom ceka pojavljivanje protukandidatkinje.Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Bivši HDZ-ov gradonačelnik Siska Dinko Pintarić ovog je trena vjerojatno jedan od najistraživanijih Hrvata. Kao na pokretnoj traci redaju se jedna za drugom kaznene prijave i odluke o pokretanju istrage protiv njega. Najprije je ovog ljeta Županijsko državno odvjetništvo u Sisku zatražilo pokretanje istrage protiv Pintarića zbog sumnje da je potpisivanjem štetnog ugovora gradski proračun oštetio za 96 milijuna kuna u slučaju nikad dovršene sportske dvorane, a nakon policijske istrage zbog kabineta gradonačelnika čiji su članovi primali osam tisuća kuna neto, sada USKOK i policija istražuju Pintarićevu odgovornost u slučaju Parkcom.

Naime, grad Sisak, odnosno gradonačelnica Kristina Ikić Baniček podnijeli su kaznenu prijavu protiv Pintarića zbog nenaplaćenog duga Parkcoma, bivšeg koncesionara za naplatu parkiranja u Sisku, u iznosu od 1,63 milijuna kuna.

Kako doznajemo, policija je po nalogu USKOK-a od gradske uprave zatražila svu dokumentaciju vezano uz Parkcomovu koncesiju naplate parkiranja. Naime, prema ugovoru sklopljenom potkraj 2007. godine, zagrebački Parkcom je Gradu Sisku deset godina za koncesiju trebao godišnje plaćati 1.713.000 kuna.

Ugovorom je predviđen rok jednokratne uplate cijelog iznosa koncesije, koji niti jedne godine nije poštivan, ali unatoč tomu koncesijski ugovor nije bio raskinut. Zadnju koncesijsku naknadu Parkcom je platio u ožujku 2010. godine. U listopadu 2010. tvrtka ulazi u blokadu, a grad Sisak stornira već izdani račun za sljedeću godinu.

Umjesto da ide u prisilnu naplatu i raskid ugovora, Sisak sklapa dodatak ugovoru s Parkcomom kojim im se omogućuje da koncesijsku naknadu plaćaju u 12 rata. Dodatak ugovora je potpisao gradonačelnik Dinko Pintarić. Unatoč tom pogodovanju Parkcom više u gradski proračun nije uplatio ni kune, iako je naplaćivao parkiranje u Sisku sve do rujna 2011. godine, kada je Grad napokon raskinuo ugovor o koncesiji. Parkcom uskoro odlazi u stečaj te likvidaciju, a dug prema Sisku za koncesiju, u iznosu od 1,63 milijuna kuna, ostaje nenaplaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:08