ANALIZA

Je li se Most napokon javno deklarirao kao desničarska stranka?

 Goran Mehkek / CROPIX

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja okupirao je u srijedu navečer saborsku govornicu nakon što je Jutarnji list objavio neslužbenu informaciju da građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje nisu prikupile dovoljno potpisa za referendum, pozivajući na masovne prosvjede protiv “odnarođene Vlade”, te da će prvi prosvjed biti u Vukovaru.

Samo tri dana prije predsjednik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov preko svojeg je Facebook profila zagrmio da Željko Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata, kao da bi mu on osobno zatvorio hrvatsku granicu.

Udari na Pupovca

Čelnici Mosta nisu podržali Istanbulsku konvenciju, Grmojina udruga čak je organizirala besplatan prijevoz za prosvjednike protiv ratifikacije Konvencije, a na subotnjem prosvjedu u Vukovaru, uz lidere desnice - Hasanbegovića, Esih, Markić i Zekanovića - pojavili su se jedino mostovci Ines Strenja Linić i Miro Bulj, ujedno i branitelji.

Grmoja pak svaku priliku koristi da udari po predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

U Mostu gotovo da i nema više svjetonazorski lijevo orijentiranih članova nakon što je Ivan Kovačić politici rekao doviđenja, a Marko Vučetić izbačen iz Kluba zastupnika.

Je li se Most napokon javno deklarirao kao desnica?

Od početka je, naime, bilo jasno da dva vodeća čovjeka stranke, Petrov i Grmoja, sigurno pripadaju desnom političkom spektru, ali su se barem javno deklarirali kao stranka bez ideologije. Odlaskom u oporbu, a posebno zadnjih mjeseci, Most se sve više počeo identificirati kao konzervativna, desna stranka.

Što je donekle i razumljivo. Čelnici Mosta, naime, shvatili su da je ta desna niša ostala ispražnjena kada je Andrej Plenković preuzeo HDZ i kada je stranku počeo više okretati prema centru.

Zašto se boje?

S jedne strane, ljevica je potpuno razjedinjena, SDP je u rasulu, a Plenković grabi i u to biračko tijelo, pa tu Most definitivno nema što tražiti. S druge strane, vječno posvađana desna scena nikada nije ujedinjena, a Most kao još stabilna parlamentarna stranka s rejtingom od sedam-osam posto može privući to desnije biračko tijelo.

Pitanje je samo zašto se Most toliko boji reći da je desna stranka. Jer nije Grmoja u Saboru grmio samo zato što je postupak provjere potpisa za referendum možda i bio netransparentan, a doista bi bilo dobro da je Lovro Kuščević dopustio promatrače jer bi tako odbacio svaku sumnju na neregularnosti, nego politički tajnik Mosta tu ustaje kao zaštitnik desnih građanskih inicijativa, povezanih s Katoličkom crkvom, kojima je cilj dokidanje prava srpske nacionalne manjine i otkazivanje međunarodnog dokumenta koji bi trebao zaštititi žene i obitelj od nasilja, a koji, prema tim skupinama, uvodi rodnu ideologiju. Grmoji je cilj i što više uzdrmati Vladu Andreja Plenkovića, iz koje su izbačeni, a poznato je otprije da im je uvijek bio draži Davor Ivo Stier od europskog birokrata Andreja Plenkovića.

Grmoja, pak, za Jutarnji pojašnjava da referendumska pitanja o izbornom zakonodavstvu i prosvjed protiv sporosti institucija da istraže ratne zločine nemaju veze s ideološkim preferencijama.

- To bi trebao biti stav svih političara u Hrvatskoj neovisno o svjetonazoru. Kada je riječ o Istanbulskoj, u Mostu je svatko glasovao prema svojoj savjesti. Naši zastupnici imaju različite stavove o pojedinim pitanjima. Ines Strenja Linić je, primjerice, glasala za IK, ali je kao branitelj bila i na prosvjedu u Vukovaru - kaže Grmoja te dodaje kako bi i za SDP bilo dobro da su se njihovi predstavnici pojavili u Vukovaru.

Grmoja tvrdi da Most ne želi prepustiti monopol HDZ-u na Domovinski rat, branitelje, domoljublje i Vukovar, te da stranka nije desničarska, nego moderna suverenistička opcija, a da on u tom smislu pripada desnom centru.

Jaki domoljubi

Kada je pak riječ o Komšiću, kaže kako Petrov nije htio reći da mu treba zatvoriti granicu, nego da ga vlasti ne trebaju primiti kao hrvatskog predstavnika, jer on to nije.

- To je činjenica i Hrvatska ga treba ignorirati jer ga hrvatski narod nije izabrao. Uostalom, njegove prve izjave su pokazale da on inzistira samo na konfliktu - kaže Grmoja.

Odgovara i da nikad nisu tvrdili da nisu suverenistička opcija te da zasigurno imaju jaku domoljubnu komponentu, a da je Vučetić izbačen iz Kluba jer nije sudjelovao u njegovu radu niti se pojavljivao na sastancima kluba.

- A Kovačić je sam odlučio da se povlači iz nacionalne politike - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:48