PAKLENIH 15 DANA

JE LI VLADA SPREMNA ZA OVAJ TEST? U Europsku uniju šaljemo dokument o kojem nam ovisi 8 milijardi kuna

Bez Partnerskog sporazuma ne možemo primiti novac iz strukturnih fondova Unije
Karlovac, 040414.Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic posjetio je tvrtku HS Produkt d.o.o. u Karlovcu i obisao dio proizvodnih pogona. U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic te ministar obrane Ante Kotromanovic. Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

Hrvatska bi u sljedeća dva tjedna trebala Europskoj komisiji dostaviti nekoliko dokumenata, i to u završnoj verziji, koji će biti ključni pri izradi mišljenja Komisije o mjerama za smanjenje prekomjernog deficita, fiskalnoj stabilnosti, kao i preporuke što bi Hrvatska trebala dalje poduzimati.

Od svih tih dokumenata tri su ključna. Prvi je popis konačnih mjera za smanjenje deficita, uključujući i rebalans proračuna. Drugi dokument je tzv. konvergencijski program kojim se analizira srednjoročni utjecaj gospodarskih kretanja na fiskalnu disciplinu. Treći dokument koji Hrvatska mora također završiti još tijekom ovog mjeseca, i to najkasnije do 22. travnja, te u konačnoj verziji predati Bruxellesu jest tekst Partnerskog sporazuma, dokumenta potrebnog za korištenje strukturnih fondova iz financijske persperktive od 2014. do 2020., a to je više od osam milijardi eura.

Hrvatska je ostala među zadnjim državama koje još nisu predale taj dokument (još je 16 država u istoj situaciji), a kako čujemo od izvora u EU, razlog je što su morali ubacivati u zadnju verziju korekcije nakon primjedbi koje su dobili na prije predane nacrte.

Komisija navodi da je “kvaliteta važnija od brzine”, ali također ponavlja da, bez potpisivanja ovog partnerskog sporazuma, ne može početi financiranje programa. To vrijedi i za novac iz tzv. fonda za zapošljavanje mladih čije je kratkotrajno ukidanje izazvalo veliku političku pomutnju u Hrvatskoj. Vlada će ipak imati mogućnost da novac za sve projekte iz programa garancija za zapošljavanje mladih, koje je financirala iz svojeg proračuna od 1. rujna prošle godine, sada refundira iz fonda EU predviđenog za taj program. Ali, kako smo napisali, novac može stići tek nakon potpisivanja partnerskog sporazuma.

Konvergencijski program je prvi takve vrste koji hrvatska vlada usvaja, a njegov je cilj pratiti ispunjavanje uvjeta za ulazak Hrvatske u eurozonu. Važno je naglasiti da nove članice nemaju pravo odustati od uvođenja eura.

Nakon što Europska komisija prikupi sve te dokumente iz Hrvatske, i nakon objave novih gospodarskih prognoza što je planirano za početak svibnja, Europska komisija trebala bi 2. lipnja zauzeti konačan stav o mjerama koje je Hrvatska poduzela za smanjenje prekomjernog deficita. Tada ćemo doznati sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29