ZAGREBAČKI NADBISKUP

JOSIP BOZANIĆ O UGOVORIMA HRVATSKE S VATIKANOM 'Oni imaju trajnu vrijednost, a otpor im pružaju manje skupine'

 Željko Hajdinjak/ Marko Todorov / HANZA MEDIA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić gostovao je na HRT-u te odgovarao na pitanja o vjeronauku u školama, zahtjevima da se revidiraju ugovori sa Svetom stolicom i o procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

- Vjeronauk je prije 25 godina ponovno uveden u hrvatske škole, na temelju Ugovora Svete Stolice i RH te na temelju provedbenog ugovora Vlade i Hrvatske biskupske konferencije, podsjetio je Bozanić.

- U osnovnim školama vjeronauk kao izborni predmet odabire 90 posto učenika, u srednjim školama njih 75 posto, što govori o tome da je u našim školama uveden po demokratskom slobodnom izboru, rekao je.

Naglasio je kako je vjeronauk nakon II. svjetskog rata nasilno izbačen iz škola.

Na pitanje o mogućoj reviziji Ugovora sa Svetom Stolicom, kardinal je odgovorio kako ugovori i konkordati sa Svetom Stolicom imaju trajnu vrijednost, a da je Hrvatska njima ušla u krug europskih zemalja koje imaju posebne odnose sa Svetom Stolicom.

Dodao je kako je Crkva u Hrvatskoj bila u nezavidnom položaju što se tiče reguliranja tog statusa u bivšoj Jugoslaviji.

- To je možda uzrok otporu nekih manjih skupina ljudi tim ugovorima, zaključio je za HRT.

U razgovoru je kardinal Bozanić rekao i kako je proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca dobro napredovao te da je s jedne strane - priveden kraju. S druge strane - čeka se mišljenje mješovite komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:25