KRAJ PREPUCAVANJA

Jovanović: 'Završili smo polemiku s Crkvom. Zdravstveni odgoj od ponedjeljka u svim školama!'

'Omogućit će da naša djeca žive zdravije, dulje, kvalitetnije, da više poštuju sebe, svoje roditelje, obitelji i nastavnike i da ne bude nasilja'
 Ranko Šuvar / CROPIX

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Splitu, gdje je obišao gradilišta triju škola, izjavio da su njegovo ministarstvo, odnosno vlada završili polemiku s Crkvom u vezi sa zdravstvenim odgojem u školama.

"Zdravstveni odgoj od idućeg ponedjeljka je predmet koji će biti prisutan u svim školama i koji će omogućiti da naša djeca žive zdravije, dulje, kvalitetnije, da više poštuju sebe, svoje roditelje, obitelji i nastavnike i da ne bude nasilja", rekao je je ministar Jovanović novinarima.

Dodao je da je zdravstveni odgoj put za zdravije mlađe generacije, za zdravije odnose u obitelji i za zdraviju Hrvatsku, a na novinarski upit što je s polemikom s Crkvom o zdravstvenom odgoju, ministar Jovanović je odgovorio: "Polemike više nema, završili smo je".

Ministar Jovanović je odgovarajući na pitanja o novom Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju rekao da je ljetos obavljena javna rasprava o tom zakonu te da za njom više nema potrebe.

"Temeljem prijedloga koji je već bio na sjednici Vlade i koji je bio upućen u Sabor, obavljene su dodatne konzultacije u kojima su sudjelovali svi zainteresirani", ustvrdio je Jovanović.

Taj će zakon, objasnio je, osigurati da Hrvatska postane ravnopravna članica europskog obrazovnog i znanstveno-istraživačkog prostora. Najavio je da će se idućeg tjedna održati sjednica Rektorskog zbora na kojoj će se članove zbora upoznati s predloženim rješenjima.

"Vjerujem da će na prvoj idućoj sjednici Sabora, koja počinje u zadnjem tjednu siječnja, ovaj zakon u prvom čitanju biti prihvaćen, a nakon toga slijedi drugo čitanje gdje ćemo sve prijedloge koji idu u smjeru poboljšanja postojećeg teksta usvojiti", kazao je Jovanović.

Ministar Jovanović obišao je gradilišta Obrtničko-tehničke škole, Zdravstvene škole i Osnovne škole Pujanke.

Obrtničko-tehnička škola, u koju je investirano 85 milijuna kuna, i Zdravstvena škola u koju je investirano 45 miljuna kuna, uskoro će biti spremne za useljenje, rekao je Jovanović.

Što se tiče Osnovne škole Pujanke, ministar Jovanović je optužio izvođača radova, tvrtku Fenix da nije ispunila obećanja po kojima je izgradnja te škole trebala biti dovršena do početka sljedećega polugodišta, što se nije dogodilo.

"Izvođač radova tvrtka Fenix davao je lažna obećanja i isključivi je krivac što radovi nisu na vrijeme završeni", kazao je Jovanović. Istaknuo je da situacija nije bezizlazna te da su mu nadzornici radova na školi Pujanke rekli kako je za završetak te škole potrebno 45 dana.

"Problem s tvrtkom Fenix je u tome što je pokrenula predstečajnu nagodbu", kazao je Jovanović.

Najavio je da će se 17. siječnja održati sastanak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva financija na kojem će se pokušati osigurati da se kroz predstečajni postupak tvrtke Fenix omogući završetak gradnje splitske osnovne škole Pujanke kako se graditeljski radovi ne bi otegnuli do početka iduće školske godine. To bi se dogodilo kad bi tvrtka Fenix otišla u stečaj nakon čega bi se morao tražiti novi izvođač radova, rekao je Jovanović.

Osvrnuvši se na jučerašnju odluku vlade da izdvoji 250 milijuna kuna za nastavak sufinanciranja međumjesnog školskog prijevoza, Jovanović je istaknuo da je ta odluka važna jer 41 posto od ukupno 173 tisuće učenika srednjih škola u Hrvatskoj putuje međumjesnim prijevozom, a naviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 8.400.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:01