NASTAVLJENO SUĐENJE

Jukić Benku: Ne dolazi u obzir da natječaj dobije netko drugi osim mene

Miljenko Benko i ostali optuženi su za nezakonita pogodovanja
 Ranko Šuvar / CROPIX

Daljnjim preslušavanjem snimki tajno snimljenih telefonskih razgovora na zagrebačkom Županijskom sudu je nastavljeno suđenje bivšem direktoru Čistoće Miljenku Benku, prijašnjem šefu Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markusu i direktoru tvrtke Gradatin Tomislavu Jukiću po USKOK-ovim optužbama za nezakonita pogodovanja Gradatinu na natječajima za nabavu specijalnih vozila te kanti i posuda za komunalni otpad.

USKOK ih tereti da su Jukićevoj tvrtki namjestili natječaj za nabavu vozila u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna, kao i da su mu pogodovali prilikom natječaja za nabavu kanti i posuda vrijedan oko pet milijuna kuna.

Prezentirane snimke uglavnom su se odnosile na natječaj za nabavku kanti i posuda iz 2014. godine. Prema optužbi, iako Gradatinova ponuda nije bila najpovoljnija, Benko je preko Markusa, a na Jukićevo traženje, intervenirao na način da su naknadno izmijenili Gradatinovu ponudu da ona ispadne povoljnija te da dobije posao.

Nakon otvaranja ponuda u siječnju 2014. Jukić je nazvao Benka i “izvijestio” ga da jedna druga tvrtka ima povoljniju ponudu od njegove.

- Ne dolazi u obzir da ovo dobije netko drugi osim mene. Nađi mu bilo kakvu manu - govori Jukić Benku, a ovaj mu uzvraća da mu je sve jasno.

- Sad ću to reći i Kikašu - nastavio je Jukić, dok mu je Benko i u tom i u sljedećem razgovoru rekao da će sjesti s “malim Markusom” kad se on vrati.

U kasnijim razgovorima Benko “predbacuje” Jukiću da je i on pogriješio s nekim cijenama u svojoj ponudi te mu govori kako su trebali obaviti “neke predradnje”, ali da će mu sve objasniti kasnije preko kućnog telefona.

- Ne moraš mi ništa objašnjavati, samo mi reci je li u redu ili nije - uzvratio je Jukić odbacujući mogućnost da je on “zaj... s cijenama”.

- J... me taj natječaj, to ako mi propadne ja ću popiz... - govori u sljedećem razgovoru Jukić.

- A onda uzmi pušku i upucaj se - uzvraća mu Benko.

- Otići ću ja kod Bandića i reći ću mu da mi je pun k... više - nastavlja Jukić, nakon čega mu Benko objašnjava kako će sve pogledati i da smatra da će imati rješenje.

Razgovarali su o tome da bi ponudu druge tvrtke možda mogli rušiti jer je u njoj istaknuta ista cijena i s PDV-om i bez PDV-a, što je Jukić smatrao “neispravnom ponudom”. No, Benko mu je rekao da bi za to ipak trebali tražiti mišljenje pravnika.

Problem su na koncu “riješili” na drugi način, tako da je ponuda Jukićeve tvrtke izabrana kao najpovoljnija. Drugi ponuditelji su se žalili, ali je žalba odbijena. Kada je Jukić o tome izvijestio Benka, ovaj je kratko uzvratio: “Hvala Bogu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:38