DVODNEVNI POSJET NJEMAČKOJ

JUTARNJI DOZNAJE: PLENKOVIĆ SE U UTORAK SASTAJE S ANGELOM MERKEL Plenković s Merkel i o svom mjestu u novom vodstvu EU?

 
Andrej Plenković i Angela Merkel (arhivska fotografija)
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Drugi put u svojem dosadašnjem mandatu premijer Andrej Plenković danas odlazi u posjet Njemačkoj, a u utorak će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i saveznim ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom. Kako doznaje Jutarnji, ovo vanjskopolitičko premijerovo putovanje dugo je pripremano, a termin je dogovoren prije otprilike mjesec dana.

Naime, nije običaj da kancelarka Merkel u tako kratkom roku u više navrata prima visoke goste, no njemačka je strana, pošto se Merkel nedavno susrela s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, ovaj posjet premijera Plenkovića stavila u taj “regionalni kontekst”. U Berlinu će se razgovarati o stanju u regiji i europskoj perspektivi zemalja koje žele u EU, ali ih čekaju teški pregovori i neizvjesni termini za ulazak.

“Dolazak Andreja Plenkovića u Berlin treba promatrati i kroz aspekt budućih važnih izbora u Europi jer će se odlučivati o pet ključnih mjesta, poput predsjednika Europskog vijeća, Europske komisije, Europske središnje banke, Europskog parlamenta i potpredsjednika Komisije i povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku”, rekao je za Jutarnji jedan istaknuti europski diplomat blizak sadašnjoj EK.

Iako je premijer Plenković dosad uvijek odbacivao mogućnost da se kandidira za jedno od istaknutih mjesta u europskoj administraciji, mnogi strani diplomati procjenjuju da to nije gotova priča. I u stranim su se medijima pojavili napisi u kojima se spekulira o tome, a gotovo je sigurno da će budući europski izbori biti jedna od tema između Merkel i Plenkovića.

Susret u Berlinu prilika je i da se odnosi Hrvatske i Njemačke vrate na nivo kakav je bio prije i da se izbjegnu svi mogući nesporazumi kakvih je u posljednje vrijeme bilo. Njemačka je zainteresirana i da se što prije riješi granični spor između Hrvatske i Slovenije, ali i stvore uvjeti da odnosi Hrvatske i Srbije napokon krenu uzlaznom linijom. Uz premijera, u izaslanstvu su i Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, te Zrinka Ujević, pomoćnica ministrice vanjskih poslova, te Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investiranje i konkurentnost. Svakako začuđuje što u Njemačku ne putuje i netko od ministara.

Premijer će se danas sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu, a za utorak je predviđen posjet Udruženju njemačkih industrijskih i trgovinskih komora. Plenković će održati i predavanje u Zakladi Konrad Adenauer na temu Hrvatske i budućnosti Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:08