NA RUBU SVIJETA

JUTARNJI u KORENICI: Zbog blizine Plitvica općina raspolaže s 20 milijuna kuna godišnje, a nemaju ni vodu ni kanalizaciju

Najvažniji dan u ovome mjestu je školska predbožićna priredba, kaže profesor Kovač

ZAGREB - Bio sam i ja dolje na otvorenju okretišta, iako Općina nije imala ništa s tim. Županija je bila investitor, ali red je bio da se i ja pojavim. Mislim da okretište praktično rješenje, a ne bih sada ulazio u to je li ga baš tako svečano trebalo otvarati i zvati novinare.

To što je profesor Kovač glumatao na televiziji njegov je problem. Što nitko ne piše o tisućama kvadrata asfalta koje smo ove godine izgradili, već se svi hvataju za tih nekoliko kvadrata - komentirao je načelnik općine Plitvička Jezera Ivica Kukuruzović (HDZ) najnoviji hit na popularnom YouTubeu u kojem prof. hrvatskog jezika Ante Kovač ironizira svečano otvorenje okretišta za autobuse koje se nalazi točno između zgrada Općine i OŠ dr. Franje Tuđmana.

Profesor je dvije godine uzalud od Općine tražio novac za pokretanje školskog lista, a sada je na okretište potrošeno 70 tisuća kuna.

Na što troše

Otok oko kojega se okreću autobusi ustvari je parkić s tri smreke, u kojem je državna zastava i bista pokojnog predsjednika. Profesor kaže da nema ništa protiv gradnje okretišta, ali mu je apsurdno to što se svečano otvara tako beznačajna stvar.

- Možda je to ustvari bitno, kada se ovdje ništa drugo ne događa. Najvažniji dan u ovome mjestu je školska predbožićna priredba - kaže nam profesor Kovač.

Općinski načelnik trebao bi imati slatke brige, jer zbog blizine Plitvičkih jezera godišnje raspolaže s čak 20 milijuna kuna. Ipak, na koreničkim ulicama teško se može vidjeti gdje su utrošeni milijuni.

- Darovali smo zemljište resornom ministarstvu koje će graditi stanove za mlade obitelji, u izradi su izmjene i dopune prostornog plana za gradnju deponija, predložili smo građevnu dozvolu za Kulturni centar, pripremamo projekt pročistača vode, iako trenutačno nemamo vode - odgovara načelnik na pitanje što se radi u Korenici, dodajući da više od 300 njegovih sumještana radi na Plitvicama, a 100 u mjesnoj pilani.

Presušio izvor

Vode nemaju jer im je presušio izvor Koreničko vrelo, a nemaju ni kanalizaciju jer nije sagrađena.

U općinsku zgradu došli smo koju minutu prije početka sjednice općinskog vijeća, baš kada su vijećnici odlučivali da neće donijeti proračun za sljedeću godinu već će tu odluku odgoditi za siječanj.

Razlog tome su brojni amandmani koje općinska vlast nije stigla proučiti.

Nezavisni vijećnik Pero Aračić kaže da proračun nije donesen jer nije dobro pripremljen.

- Glavni problem je to što je načelnik preslab da se izbori za bilo što iz centara moći u Gospiću i Otočcu, da ne govorim o državnoj razini. Ono što zacrtamo ne realizira se i sredstva se prenose. Velik dio novca bude potrošen na čak 17 zaposlenih u Općini - kaže vijećnik Pero Aračić.

Nema optimizma

Na koreničkim ulicama ne vlada optimizam. U šetnji gradom zatekli smo Zvonimira Klepića i njegovu djevojku Anamariju Cindrić.

- Ma jadno je ovdje sve. Konobar sam, nemam vezu da radim na Plitvicama pa radim na moru. Mladi ovdje nemaju kamo. Njegova sumještanka Nataša Vidović Korenicu ne bi mijenjala ni za što na svijetu.

- Ne fali mi ništa. Izlazim u klub Life, tu bude narodna muzika, dolaze iz Bihaća - kaže Nataša, prodavačica u lokalnoj pekarnici.

- Ima li kakvih kulturnih događanja - pitali smo.

- Pa ima u školi, svake godine bude priredba i dođe sveti Nikola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:30