DOSTA IM SIROMAŠTVA

KADA I ONI NAPUŠTAJU HRVATSKU, JASNO VAM JE KAKVA JE SITUACIJA 'U Njemačkoj im je dobro. Dobili su posao i stanove, djeca im idu u školu...'

 
Romsko naselje Rujevica u Rijeci
 Tea Cimas / Tea Cimas

U valu iseljavanja Hrvata u inozemstvo zbog posla, smanjuje se i broj Roma koji žive u Hrvatskoj jer se i oni zbog loših uvjeta života i siromaštva sve više iseljavaju, većinom u Njemačku. Novi list piše kako je do prije nekoliko godina u Primorsko-goranskoj županiji živjelo gotovo četiri tisuće Roma, a iz te je županije u posljednje vrijeme iselilo 15-20 romskih obitelji, od kojih je svaka imala 5-6 članova. Neki Romi sada žive u okolici Delnica u šatorima, a uglavnom su nezaposleni. Zbog takvih su uvjeta mnogi otišli u Njemačku.

'U Njemačkoj im je dobro. Dobili su posao i stanove, djeca idu u školu, od tamošnjeg socijalnog su dobili sve što im pripada. Javljaju se, dođu preko ljeta, dođu popravljati svoje kuće, vidjeti kako ide legalizacija njihovih kuća, priključak za struju i vodu, dođu na Đurđevdan. Vratit će se oni kad-tad, znam ih u dušu. Njihova su djeca ovdje rođena, ovo je njihova zemlja. Otišlo bi i više ljudi, ali smo ih na vrijeme uspjeli zaposliti, najviše u Čistoći', rekao je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Sadik Krasnić.

Njegove riječi potvrđuje i evidencija riječkog Centra za socijalnu skrb. Prema njihovim podacima se u posljednje dvije godine za više od stotinu smanjio broj obitelji koji na riječkom području žive od zajamčene minimalne naknade ili socijalne pomoći.

Krasnić kaže kako su na riječko područje prvi Romi počeli dolaziti još 1956. godine, a među prvima koji su doselili bili su i njegovi roditelji. Sada, kaže Krasnić, sve kuće u naselju na Rujevici imaju struju, vodu i javnu rasvjetu. Potrebno je još asfaltirati prometnicu u tom naselju i postaviti autobusnu stanicu.

'Silno želimo da se naša djeca školuju i završavaju škole, da dobiju svoje zanimanje. Ne želimo živjeti izolirano. Zahvalan sam svim školama koje pohađaju naša djeca jer svi nam pomažu, svi se trude. Danas naša djeca voze autobuse, rade kao prodavači u dućanima, rade u Čistoći, neki se i školuju i rade. Rekli smo da ne želimo da naša djeca od 20 godina spavaju i primaju socijalnu pomoć; rekli smo: dajte im posao. Kad čovjek dobije plaću, to je drugi, novi život, to više nije socijala', rekao je Krasnić za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:59